WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stylen van ABC tot XYZ

Esthetisch verantwoorde letters en cijfers zijn er te kust en te keur en overal verkrijgbaar, maar ik vind het toch het leukst om ze bij de kringloop te vinden. In de vorm van oude drukstempels, oude neonletters (oké, die moet je echt op Marktplaats opscharrelen, die ben ik zelfs nog nooit bij de kringloop tegengekomen en al helemaal niet voor een habbekrats), of gewoon als losse houten/metalen letters. Het kan me in dat laatste geval niet eens heel veel schelen of iemand anders ze vorig jaar nog nieuw bij Xenos heeft gekocht, het gaat mij om het vinden ervan bij de kringloop, niet om het nieuw kopen. Daarbij vragen willekeurig gevonden letters ook nog eens om meer creativiteit, mocht je er een leuk woord mee willen maken.

Belgische kringloopvondst

Een hele tijd geleden had ik écht geluk en vond ik een prachtige, gestileerde, gele 5 bij een Belgische kringloop. Het was een kringloop waar alle waar zo’n beetje aangeprijsd werd als ‘retro’ met dito prijzen. (Denk: gekleurd, geperst glas voor de lieve som van 50 euro… Als je al denkt dat ze het in Nederland bont maken…!)

Laden vol meuk

In die kringloop hadden ze echter niet alleen grote kasten waarin kringloopspullen stonden uitgestald, in die kasten zaten ook laden waarin meuk verstopt lag. In eerste instantie was ik te beleefd om die laden open te trekken. Voor hetzelfde geld functioneerden die dingen als opslag voor het personeel en was het helemaal niet de bedoeling om erin te snuffelen.

Toen ik een andere klant echter die laden open zag trekken, besloot ik dat als het echt niet de bedoeling was geweest om in die laden te kijken, die klant vast al op de vingers was getikt door het kringloopwinkelpersoneel. Toen dat niet het geval bleek te zijn (ik ben blijkbaar zo uitgekookt dat ik eerst iemand anders iets potentieels-ontoelaatbaars laat doen voordat ik er zelf aan begin) besloot ik ook eens in die laden te snuffelen.

Extra portie spanning

Ik kan je vertellen: een dergelijk systeem draagt echt een extra portie spanning en sensatie bij aan het schatgraven. Het voelt toch net alsof je gavere dingen gaat vinden als het verstopt ligt in een la. En ik vond er dus die 5, die niet aangemerkt was als retro en daarom spotgoedkoop was. Het was tevens het enige wat ik er vond, maar die 5 maakte alles goed.

Mixen & matchen

Mix en match die gevonden letters en cijfers dus, maak er al dan niet een grappig (of schunnig of grof of lief, het is jouw feestje!) woord mee en combineer ze met andere geliefde schatten in een mooi wandkastje. Ik vulde mijn bescheiden letter- en cijfercollectie aan met een nieuwe, kleine lichtletter van de kerstafdeling van HEMA. Waarom ook niet. Soms moet je het lot en je verzameling een klein handje helpen.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers