WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Revival-vondsten van de kringloop

Het is grappig (en ook best cliché om het te zeggen) dat alles wat mode was jaren later weer terugkomt. Revivals lijken wel een soort wijze les. Of eerder: een herkansing. Een kans om het beste uit een oude stijl te halen en vooral ook om in het verleden gemaakte misstappen achterwege te laten. Daarom zijn de tachtiger jaren Memphis Group kleuren en patronen momenteel wél mode, maar getoupeerde pony’s niet. Ikea wandlamp kinderkamer

Ikea wandlamp

Ikea wandlamp kinderkamer

Revival

De enige revival die nooit heeft plaatsgevonden (en waarvan ik eerlijk gezegd hoop dat dat ook nooit gaat gebeuren) is die van het primaire kleurenpalet. Feitelijk is dat palet nooit echt weggeweest, want kinderen schijnen er altijd dol op te zijn. Ikzelf vind de kleurencombinatie van rood, blauw, geel en groen eigenlijk altijd vreselijk. Rood, blauw, geel en groen zijn voor mij als oranje vinyl, muffe klaslokalen, wc-kettingen en urenlang staartdelingen maken. Niet de beste associaties die je met een palet hebben kan.

Wandlamp

In de kringloop vond ik dit wandlampje. Een exemplaar uit een stokoude IKEA-collectie. De kleuren vond ik (verrassing!) vreselijk, de grafische vorm echt fantastisch. Een schoolvoorbeeld van een revival, ook. Misschien zelfs wel een revival die alweer op z’n retour is, maar dat kan mij niet zo heel veel schelen. In de juiste kleuren zou dit een heel tof lampje worden. En dat voor maar 2 euro. Het gehate bouwpakketsysteem van IKEA kwam in het geval van dit lampje bijzonder goed van pas. Als een lamp door de klant zelf in elkaar gezet moet worden, betekent dat meestal ook dat hij vrij gemakkelijk weer uit elkaar te halen is. Als ik verfplannen met een kringloopvondst heb, check ik dit eigenlijk altijd even. Een lamp die uit elkaar kan, kan je veel netter schilderen dan dat je met schilderstape aan de slag moet.

Zonder basisschoolassociaties en in de huidige modekleuren is dit lampje echt een stuk beter te pruimen. Hij hangt dan wel op de kamer van onze dochter (die, geheel volgens afspraak, ook gék is op primaire kleuren). Ik hoop maar dat ze deze versie ook toelaatbaar vindt. Ach, je kan niet vroeg genoeg beginnen met kleurenleer.

Zoek je dit exacte lampje? Ze worden regelmatig voor een appel en een ei op Marktplaats aangeboden. Zoek op ‘Ikea wandlampje’ of ‘Ikea lampje’. Succes!

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers