WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nieuw meets kringloop: plantenstandaard wordt lampje

Een wandeling naar het lokale winkelcentrum leidde zomaar tot een zelfmaakproject met een plantenstandaard van Hema, een spuitbus verf en een paar tweedehands lampenkapjes.

Frisse neus

Je hebt van die dagen dat je aan huis gekluisterd bent. Bijvoorbeeld als je baby (of is het dreumes? Hoe noem je een kind dat bijna 1 wordt? Reuzenbaby?) niet fit is en je weet dat je niet allerlei spannende avonturen met haar hoeft te gaan ondernemen, tenzij je haar binnen een minuut over de flos wil helpen.

Na een dag opgesloten te hebben gezeten met een knorrige (reuzen)baby voelt een wandeling naar een lokaal winkelcentrum echter al als een soort exotische reis, weg van alles. Dus besloot ik aan het eind van een landerige middag onze dochter in haar ijsberenpak te hijsen (je vergeeft je kindje direct al zijn nukken zodra je hem in zo’n wit berenpak met oortjes op de capuchon gehesen hebt) om even boodschappen te doen. En een broodnodige frisse neus te halen.

Een nieuwe bestemming

Bij Hema in dat winkelcentrum kwam ik deze plantenstandaards  tegen. Ze zijn natuurlijk geïnspireerd op de vazen van Menu en de plantenstandaards van Ferm Living, maar zo los zag ik er ook wel standaards voor mijn gekringloopte lampenkapjes van glas in. Wat overigens weer geheel geïnspireerd is door Piet Hein Eek die jaren geleden al oude lampenkapjes op zelfgemaakte standaards zette en ze daarmee een geweldige nieuwe bestemming gaf. De gedachte aan een nieuw project deed me direct opvrolijken. En daarmee onze dochter ook, want op de een of andere manier hebben die kinderen een fijn afgestelde radar die iedere verandering in je humeur registreert.

Perfect op maat

Ik schuurde de standaards thuis eerst op met (heel) fijn schuurpapier. (Dikke tip: op de achterkant van schuurpapier staat vaak een nummer. Hoe hoger dat nummer, hoe fijner het schuurpapier. Om een oppervlak heel licht op te schuren kan je schuurpapier met een getal tussen 180 en 320 gebruiken.) Daarna ontvette ik ze met ammoniak en gaf ik ze een nieuwe kleur met spuitverf. De meeste lampenkapjes die ik het afgelopen jaar verzamelde bleken perfect op het standaardje te passen. Om er echte lampjes van te maken, zette ik op de plek waar de metalen staafjes elkaar kruisen een elektrisch waxinelichtje. Het licht van die lichtjes vind ik minder mooi, maar dat weegt wel op tegen het gegarandeerde brandgevaar dat een echt waxinelichtje zou veroorzaken. Dat is nog eens kringloopgeluk. Een klein beetje mogelijk gemaakt door Hema.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers