WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Je moet altijd een plan B hebben

Je moet altijd een plan B hebben. En soms moet je Plan B een plan A hebben. Zoals in dit geval. Op de kerstafdeling van de kringloop zag ik dit lampje staan. Ik had een kind aan mijn hand vastzitten dat Heel Erg Graag naar de speelgoedafdeling wilde, dus griste ik het ding van de plank met in mijn achterhoofd een vaag plan om hem een nieuw uiterlijk te geven. Zo gaat dat vaker: ik heb heel veel vage plannen die soms goed uitpakken en soms vrij slecht. In dit geval bleek niet mijn plan A, maar mijn plan B in de laatste categorie te vallen, maar daar kom ik zo op.

Een nieuwe kleur

Ik zag helemaal voor me dat ik ieder stokje van deze lampjes schuin ging omwikkelen met schilderstape, ze zou spuiten en dat ze er dan uit zouden komen te zien zoals die rood-witte candy canes die je in de kerstboom hangt. Maar thuis bleek dat niet te doen, dat omwikkelen. Werkelijk waar, het mummificeren van een overledene uit het oude Egypte was denk ik gemakkelijker dan het omwikkelen van die stokjes met plakband. Dus besloot ik om de stokjes dan maar egaal te verven, maar dan wel allemaal in een andere kleur. Daarvoor zou ik de stokjes per stuk moeten afplakken met vershoudfolie, om ze zo stuk voor stuk te kunnen overspuiten. Dat afplakken duurde echter zo lang, dat ik gaandeweg besloot om niet alle stokjes een andere kleur te geven, maar het bij twee kleuren te houden.

Plan B

Met het wegtikken van inmiddels kostbaar geworden tijd en het oplopen van de moeilijkheidsgraad van de uitvoerbaarheid van dit project besloot ik voor de zekerheid ook maar een beginnetje te maken met plan B. Ik zal je verder niet lastigvallen met dat plan. Het was iets met een oude olielamp, een omgekeerde vaas, een hoop kerstballen en een resultaat dat je mag verwachten als je die zaken op een hoop gooit. Met andere woorden: mijn plan B overschaduwde plan A wat betreft de kansloosheid ervan. Licht wanhopig wendde ik me maar weer tot plan A. Ik prutste de vershoudfolie van de reeds geverfde stokjes, concludeerde dat de verf er verrassend strak op zat en niet was beschadigd of doorgelopen en ik kreeg zelfs die kleine kerstboomlichtjes weer op de stokjes. Het resultaat was, ja…verrassend leuk. En zo kwam het dus dat mijn plan B gelukkig een plan A had.

Zo ga je te werk

Heb jij nu toevallig je diploma mummificeren, of zie je het ondanks dit verhaal toch zitten om een dergelijk projectje aan te gaan, dan ga je als volgt te werk. Maak het object allereerst goed schoon en ontvet het met wasbenzine. Haal een voorwerp zoveel mogelijk uit elkaar en verwijder losse lampjes en snoeren voor je gaat verven (of plak ze goed af). Ik gebruikte voor dit project de spuitverf van Edding, die geweldig dekt en snel stofdroog is. Om de stokjes twee verschillende kleuren te geven, pakte ik eerst de ene helft van de stokjes in met vershoudfolie en daarna de geverfde helft. Gebruik als laatste de kleur die je ook aan de ‘voet’ wil geven, anders moet je die ook afdekken als je de tweede kleur gaat geven en dat maakt het geheel nog ingewikkelder. Voor zover dat nog mogelijk is.

Je kan de stappen die ik doorliep in deze stories bekijken. 

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers