WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Modern oriëntaals uit de kringloop: chinoiserie en kokeshi

Al zolang ik me kan herinneren ben ik gek op wat ze ook wel ‘chinoiserie’ noemen. Chinoiserie is een achttiende-eeuwse kunststroming. Het is een Europese interpretatie van de Chinese stijl. Een mooi voorbeeld van Chinoiserie is bijvoorbeeld Delfts blauw, waarbij Europese kunstenaars porselein beschilderden met oosterse motieven die ze baseerden op beelden en verhalen uit boeken die door wereldreizigers over Azië geschreven werden.

Verrassende kleurcombinaties en patronen

Ik hou van de bloemenmotieven uit die kunststroming, van de verrassende (vaak intense) kleurcombinaties en van de tijdloze patronen die al eeuwenlang in China worden toegepast. Het schubmotief op onze roze kast bijvoorbeeld, wordt in China de ‘Seigaiha ocean wave’ genoemd. Eeuwen geleden werd het patroon al gebruikt om zeeën mee aan te geven op wereldkaarten. In Japan werd en wordt het patroon gebruikt ter decoratie van textiel en keramiek.

Kokeshi

Ik spaar ook al jarenlang kokeshi, houten poppen uit Japan. Hun houten lijf bestaat uit een simpele cilinder zonder ledematen, een groot en rond hoofd, waarop met een paar simpele lijnen het gezicht is getekend. Mijn verzameling kokeshi telt inmiddels 16 poppen. Dus…nou ja, het mag duidelijk zijn: ik hou van objecten die een oosters tintje hebben.

Chinoiserie kringloopschatten

De kringloop is geweldige voedingsbron voor mijn liefde. Ik vond er bijvoorbeeld (al moet ik er wel bij zeggen dat dat vrij bijzonder is) een reproductie van Vladimir Tretchikoff: die van de dame met het mintgroene gezicht. Maar ook de Delftsblauwe kandelaar met koikarper, het vissentheepotje en de prachtige op zijde geborduurde vogels komen allemaal uit de kringloop.

Over the top

Chinoiserie mag best een beetje over the top gestyled worden. De kleurcombinaties zijn vaak erg verrassend, zoals de combinatie rood, zwart, paars en mintgroen. Kleuren die je niet direct bij elkaar zou denken, maar die bij elkaar een prachtig, contrastrijk geheel vormen. Voeg wat glans toe (koper, goud) om het geheel een chique aanblik te geven, of hou dat juist weg als je dat wat te heftig vindt. Maak hoekjes met je geliefde bijeengesprokkelde schatten, je hoeft echt niet direct je hele huis te ver-chinoiserieën! Tot slot: vogels en bloemen horen bij uitstek in een hoek in chinoiserie stijl. Nu ik de foto’s nog eens bekijk, heb er nu al spijt van dat ik geen bontkleurde orchidee bij het geheel zette!

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers