WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van lampglas naar stolpglas

Ik vind het een sport om iets te maken van zaken die feitelijk wanstaltig zijn. Soms val ik er oprecht op (zoals op deze hysterische tachtigerjaren kraanvogelprint) en soms gok ik dat ik van iets lelijks nog wel iets maken kan. Wat overigens ook niet altijd lukt. (Ken je dat? Dat je een top idee hebt, het uitvoert en dan denkt: wat dácht ik nu eigenlijk?! Nou dat.)

Piet Hein Eek

Zo ging het ook met dit vrij wanstaltige bruine kandelaarvoetje en het lampglas dat ik vond. Die hele mooie, oude lampenkapjes van gekleurd glas vind je namelijk echt niet zomaar meer bij de kringloop sinds Piet Hein Eek er een prachtige draai aan gaf en iedereen ze en masse opkocht bij de kringloop. Gewoon lampglas, die saaie van gewoon glas die meestal ook nog eens op een lelijk wandlampje zitten, die liggen er om voor de hand liggende redenen nog wel. En ook nog eens voor een habbekrats.

Ode aan de kringloop

Feitelijk horen dit voetje en dit lampglas niet eens bij elkaar, maar de kringloop was zo vriendelijk om ze bij elkaar te zetten, waardoor het wel zo leek. Dat is trouwens ook zo leuk aan de kringloop: dat je weer iets nieuws van niet bij elkaar horende voorwerpen kunt maken. Dat gewone lampglas heeft daarbij één voordeel dat gekleurd glas niet heeft: je kan het gemakkelijk versieren met een glaspen. Waardoor je er je creativiteit op los kunt laten.

Tweede leven

Ik spoot het bruine voetje donkergroen met spuitverf van Edding (sinds lange tijd een grote favoriet van mij, de verf dekt direct en komt in mooie kleuren). Ik gaf het glas goudkleurige stipjes met een watervaste glasstift, toevallig ook van Edding. (Zorg ervoor dat het glas, voor je gaat tekenen, goed ontvet is. Dit geldt ook voor het verven van het voetje.)

Stolp

Het resultaat lijkt bijna op een stolpje, waar je (in tegenstelling tot een echte stolp) een kaars in kunt branden, een hyacint in kunt zetten (ik ben erg benieuwd hoe het eruit ziet als het ding gaat bloeien, maar ik schuw het experiment nu eenmaal niet), of gewoon een voorwerp(je) waar je graag naar kijkt. Zoals ik al zei: laat je creativiteit de vrije loop, het hoeft amper iets te kosten. Behalve dan misschien, als het resultaat niet uitpakt zoals je wil, je goede humeur.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers