WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kinderstoeltjes voor volwassenen

Kinderstoeltjes worden volgens mij stiekem gemaakt voor volwassenen. En dan bedoel ik niet die kinderstoel waarin je je baby en later je peuter zet (die enorme gevallen die je halve woonkamer in beslag nemen en waar je constant je nek over breekt), maar grote mensenstoelen in kabouterformaat.

Grote mensenmaat

Het probleem met die dingen is namelijk – zo heb ik ontdekt – dat kinderen er nooit op (willen) zitten. En dat vloeit weer voort uit het feit dat de rest van de meubels in een interieur een grote mensenmaat heeft. Waardoor een kind wel leuk op zo’n klein grappig stoeltje kan gaan zitten, maar er niet mee aan tafel kan zitten omdat het ding te laag is. Je kan er een leuk klein tafeltje bij zetten, zodat een kind zijn eigen zithoekje heeft, maar (en nu moet ik misschien voor mijn eigen kind spreken) als kinderen iets níet willen, dan is het afgescheept worden met een eigen tafeltje in een apart hoekje van de woonkamer waar ze je niet kunnen storen in het gesprek dat je probeert te voeren met je geliefde. Of waar ze je niet kunnen afluisteren, zodat ze die gevoelige informatie later weer tegen je kunnen gebruiken. Want zo zijn ze. Of moet ik ook hier weer voor mijn eigen kind spreken?

Hoe dan ook, onze dochter zit het liefst op haar knietjes op een grote stoel aan tafel. Groot is zelfs het kinderverdriet als ze van ons naar haar eigen (hoge, niet per se esthetisch verantwoorde) IKEA kinderstoel moet verhuizen.

Vintage kinderstoeltjes

Ik ben dus in het bezit van meerdere vintage kinderstoeltjes, maar vooral omdat ik ze gewoon mooi vind. Mooier dan de meeste normale stoelen, zelfs. Ze nemen daarbij een stuk minder ruimte in beslag dan pak ‘m beet een kast van de kringloop, de (drog)reden die ik iedere keer als ik tegen een mooi exemplaar aanloop hanteer om het ding mee naar huis te nemen.

Voor knuffels, planten en katten

Bij ons thuis zitten er geen kinderen op die kinderstoelen, maar knuffels. Of er staan planten op. Of een (nacht)lampje. Of het worden onbedoeld verzamelplekken voor boeken en tijdschriften. Of speelgoed. Ze vervullen in ieder geval nooit de functie waar ze voor gemaakt zijn. Maar hoe belangrijk is dat, vraag ik me af. Zie een mooie kinderstoel gewoon als een leuk bijzettafeltje en je hebt weer een goede reden om er een mee naar huis te slepen.

En misschien, heel misschien, wil zelfs je kind er wel even op zitten. Of dan in ieder geval de kat, in ons geval.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers