WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Groen geluk in een Rietveld schaal

Soms heb je van die dagen dat je, mét korting, iets moois in je schoot geworpen krijgt. Een lampetschaal à la Rietveld bijvoorbeeld. Precies goed voor vier orchideeën.

‘Zo, ik heb iemand blij gemaakt vandaag.’ Het zou een uitspraak kunnen zijn van Gaston (die met die stem, van de Postcodeloterij), of van een interieurstylist van vtwonen die net een opgefrist interieur heeft opgeleverd. Deze uitspraak werd echter door geen van beide personen gedaan. Hij kwam uit de mond van een kringloopvrijwilliger die mij de fabelachtige korting van € 5,50 op deze lampetschaal gaf.

Ik zie, ik zie… overal Rietveld

Kijk, wij kochten een huis. Ontworpen door een leerling (en later compagnon) van Rietveld. En niet alleen het feit dat ik straks meer vierkante meters heb om in te richten is voor een hoarder zoals ik gevaarlijk, maar vooral dat ik nu in de meest uiteenlopende kringloopspullen een potentieel Rietveld-accessoire zie. Zo ook in deze lampetschaal met zijn prachtige zwarte grafische patroon.

Korting zonder vragen

Ik stond eigenlijk op het punt om de kringloop te verlaten toen ik het ding zag staan. En eigenlijk stond ik er nog niet eens heel lang bij te wikken en wegen of ik hem mee moest nemen. Ik vond hem best duur (€ 8,50) en stond vooral nog koortsachtig te bedenken wat ik ermee aan moest, toen die lieve vrijwilliger achter me kwam staan en zei: ‘Hij is mooi hè? Oh, maar wel best duur.’ Het leek bijkans alsof ze mijn gedachten las. Als ze over Rietveld was begonnen was ik subiet in spoken en kabouters gaan geloven. Maar dat deed ze gelukkig niet. Maar ze bood me dus wel, zonder dat ik daar enige moeite voor hoefde te doen, die korting van € 5,50 aan. Nou ja, daar konden ik en mijn zwakke ruggengraat natuurlijk geen nee tegen zeggen. Dus zodoende kwam hij in mijn bezit en nam zij afscheid met de woorden: ‘Zo, ik heb iemand blij gemaakt vandaag.’

Lekker stel

Ik kom ze best vaak tegen, dit soort schalen. Officieel maken ze deel uit van een lampetstel: bestaande uit een schaal, een kan, een zeep- en kammenbakje. Zo’n set valt met de jaren vaak (letterlijk) uiteen, waarna je zoals in dit geval alleen de onhandig lage schaal overhoudt.

Precies op maat

Zó onhandig blijkt die schaal echter niet te zijn. Naast het feit dat hij prima zou werken als fruitschaal (maar daar heb ik er ook al tig van), blijken die schalen precies de hoogte te hebben van die plastic potjes waar planten in verkocht worden. Orchideeën bijvoorbeeld. Voor een mooi overdadig effect zette ik er vier in de schaal. Orchideeën zijn best prijzig, maar een zekere supermarkt wiens naam door onze dochter verbasterd wordt tot Abbetijn, heeft ze regelmatig in de bonus. Zo ook in dit geval.

En zo hoop ik op mijn beurt dat ik jóuw dag weer goed heb gemaakt met deze blogpost.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers