WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van levensgevaarlijk naar eyecatcher: de gaatjeslamp

Je kent ze misschien nog wel, die lampen die in de jaren 90 boven iedere eettafel leken te hangen. Van die strakke, platte lampen met een glazen rand. En met een rooster rond de fitting zodat de halogeenlamp zijn warmte kwijt kon: de gaatjeslamp.

Levensgevaarlijk

Die lampen waren levensgevaarlijk om twee redenen. Je stootte, bij het opscheppen van een gehaktbal, ofwel je hoofd tegen het keiharde glas van de lamp (simpelweg omdat je ogen hem niet registreerden omdat hij zo lekker doorzichtig was én natuurlijk omdat je snel moest handelen omdat anders een van je broers of zussen jouw gehaktbal wegkaapte). En anders brandde je je handen of hoofd wel aan die gloeiendhete gaatjesstructuur ín de lamp (daar moest je iets meer moeite voor doen, maar mij is het talloze malen gelukt).

Gaatjesstructuur

Die gaatjesstructuren werden in de jaren 90 niet alleen in lampen toegepast, maar ook in computers om warmte af te voeren. En nu is de grap: die gaatjes worden momenteel weer en masse geadopteerd door ontwerpers. En ook ik heb ze weer in mijn hart gesloten. Ze doen me denken aan (daar heb je ze weer) grafische prints uit de jaren 80. En oké, de herinnering aan al die avonden dat we met ons gezin onder onze levensgevaarlijke jaren 90 gaatjeslamp zaten te eten, draagt ook bij aan die hernieuwde liefde. Alle pijnlijke aanvaringen ten spijt.

Kringloopvondst

Je hoeft in de kringloop niet lang te zoeken naar de gaatjesstructuur van weleer. Er zijn meer mensen die na een jarenlang gedoogbeleid hun bloedig bij elkaar gespaarde eettafellamp nu dan eindelijk naar de kringloop afvoeren. Het leuke daarvan is: lampen zijn bij uitstek vondsten die je vrij gemakkelijk kunt strippen van hun lelijke elementen waardoor er iets leuks overblijft.

Nieuw jasje

Ik deed dat in het verleden al met deze lamp (die eerst regelrecht uit een kerker gelopen leek te zijn) en nu met deze jaren 90 tafellamp. Het werd me deze keer wel érg gemakkelijk gemaakt, want de buitenste rand van de kap lag letterlijk los op het bordeauxrode rooster. Ik hoefde alleen de fitting een nieuwe kleur te geven en het elektriciteitssnoer te vervangen en ik hield een super lief, klein maar fijn lampje over.

Ode aan de spaarlamp

Met een spaarlamp erin wordt het tot slot ook nog eens schier onmogelijk om je aan je revivallamp te branden. Alleen om die reden is de uitvinding van de spaarlamp al een zegen.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers