WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Op een presenteerblaadje

Stillevens doen het heel erg goed op dienbladen. Als ik het zo opschrijf vind ik dat behoorlijk bespottelijk klinken, maar hoe ik het ook wend of keer… ik hou ervan om mijn stillevens te groeperen op een (gekleurde) ondergrond. Niet omdat ik mijn stillevens gemakkelijk de kamer door wil dragen of iets dergelijks (dat is pas écht bespottelijk, met mijn motoriek zou dat honderd procent val- en breekgarantie geven), maar een dienblad onder een stilleven vind ik vergelijkbaar met een lijst om een schilderij. Of als een goed brilmontuur op een saai hoofd. Om maar eens een zijweg te noemen.dienblad oh marie blogdienblad oh marie blog

Binnen de lijntjes

Een dienblad geeft letterlijk en figuurlijk kaders aan een groepje voorwerpen. Kaders vind ik prettig bij het stylen, alleen al omdat ik bij het ontbreken van grenzen letterlijk niet zou weten waar ik moest stoppen met het neerzetten van groepjes spullen. En, oké… soms is het best prettig als je een dienblad bovenop een kast in zijn geheel naar links of rechts kan schuiven. Heeft het stiekem toch ook nog een praktische functie.

Gekleurd canvas

Daarnaast heeft een bepaald kleurvlak onder een stilleven een nog veel belangrijker functie: door een ondergrondkleur toe te voegen kan een stilleven net wat krachtiger ogen. Probeer het thuis maar eens door een groepje mooie voorwerpen op verschillende kleuren ondergronden te zetten. De juiste kleur geeft een stilleven contrast. Als de kleur van je ondergrond terugkomt in de kleuren van het stilleven, is het dienblad de kers op de stylingtaart. Onze eettafel bijvoorbeeld, heeft een wit blad. Op zo’n blank canvas doet een mooi dienblad met een paar mooie voorwerpen echt wonderen. Je zit, kortom, met een dienblad nooit vast aan de vaste kleur van tafels of kasten. I rest my case.

Oud en nieuw

Er zijn veel, heel veel zaken die als dienblad dienen kunnen. Ik heb, en dat is niet gelogen, wel 15 verschillende ondergronden in de kast liggen die allemaal als ondergrond voor stillevens kunnen dienen. Een groot deel daarvan komt bij de kringloop vandaan. Zoals het bakplaatje van email dat ik recent vond. Hij is puntgaaf en heeft een perfecte, strakke vorm. Op mijn gele kast vormt het een letterlijk baken van rust voor een stilleven met een paar kleine voorwerpen. Het houten dienblad op de foto is een exemplaar dat ik bij de kringloop vond, maar dat ook nog steeds bij IKEA te koop is.

Speur dus naar marmeren plaatjes, bakplaten, tegels of doodgewone plastic dienbladen bij de kringloop. En koop direct een kast waar je die hele stapel in bewaren kan. Je zal hem nodig hebben!

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers