WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De grote nieuwjaarsopruiming

Vlak na kerst maakt zich een vreemd fenomeen van mij meester. Zodra met kerst het obligate rondje om de kerk is gewandeld, de spelletjes gespeeld, het eten is gegeten, The Sound of Music is gekeken, de christmascrackers kapot getrokken (in mijn familie wordt er traditiegetrouw als keukenmeiden gegild bij het kapottrekken, waarna we de rest van de avond met die malle papieren kroontjes op onze hoofden aan tafel te zitten)….
Oh marie kerst draadmandoh marie kerstdecoratieoh marie kerstglitter
…dan ben ik, als door de bliksem getroffen, de kerstversieringen in huis Beu. Met een hoofdletter B nog wel.

Leve de kerstvakantie

Ik gebruik mijn kerstvakantie dan ook meestal om alle rotzooi (want zo noem ik het op dat moment) weer in dozen te stoppen. Om daarna toch ook wel weer een beetje treurig te worden van het feit dat alles weer voorbij en het huis zo leeg is. Om die reden probeer ik altijd een soort tussendecoraties voor in huis te bedenken. Dat is decoratie die fungeert als een soort tussenjas (nog zo’n prachtig fenomeen): een buffer tussen de gezelligheid van de feestdagen en die eeuwigdurende januari en februarimaanden. Wel winters, maar niet meer kerstig.

Glimmende items

Ook al is het geen kerst meer, glimmende items zijn altijd een goed idee tijdens het donkere seizoen. Net als planten, want als de kerstboom de deur uit is gewerkt, laat hij naast een berg naalden vaak ook zo’n ontzettende leegte in de woonkamer achter (lees daarom zeker mijn pleidooi voor de kamerden, het beste alternatief voor een reguliere kerstboom).

Deze (vintage) oplossing is daarbij ook nog eens perfect nu er veel minder daglicht in huis valt. Als je de vensterbank niet helemaal ramvol wil zetten met bloempotten, dan kan je er voor kiezen om je planten in het raam te hangen. En dan niet met een standaard plantenhanger, maar met een draadmand van de kringloop. Ik hing de mand op aan koperkleurige haken, met ditokleurige kettingen die ik bij de bouwmarkt kocht. Draadmanden liggen bij de kringloop op de meest exotische afdelingen (ik ben ze tegengekomen bij de kampeerspullen, de fietsaccessoires, tussen de bouwmaterialen en de kantoorartikelen), dus geef je ogen goed de kost als je ernaar op zoek bent. Sowieso moet je je ogen goed de kost geven in de kringloop. Het is, naar mijn bescheiden mening, in het algemeen de meest fantastische plek om te zijn. Ik denk dat ik er zelfs mijn kamp op ga slaan zodra januari aanbreekt. Je moet zo’n winterdepressie immers op de één of andere manier voorblijven.

Maar zo ver is het allemaal nog niet. Eerst maar eens kerst vieren. Hele fijne kerstdagen gewenst!

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers