WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo stek je een plant

Hoe doe je dat eigenlijk, planten stekken? Blogger Marij pakt er een boek bij en gaat aan de slag.

Uitbreiden van de plantenfamilie

Zelf planten stekken? Dat klinkt leuk! Ik zie regelmatig mooie plaatjes en leuke tips voorbij komen maar hoe het nou precies moet, weet ik eigenlijk niet… Ik heb het weleens geprobeerd met een Pilea peperomioides (pannenkoekplant) en dit pakte aardig uit! De Pilea is dan ook een vrij makkelijke plant om te stekken maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Als je het echt goed wilt doen en je plantenfamilie zelf wilt uitbreiden is het wel aan te raden om je er een beetje in te verdiepen… Zonde anders van al die moeite toch?

Mama Botanica

Het boek Stek je plant van Iris van Vliet, ook wel bekend als Mama Botanica komt dus als geroepen! Iris is al jaren met planten bezig en leerde het stekken oorspronkelijk van haar vader. Haar plantencollectie groeit nog steeds gestaag en al haar kennis deelt ze op haar blog en via Youtube. Daarnaast geeft Iris regelmatig workshops op verschillende inspirerende plekken. Voor Iris was de tijd nu rijp voor iets tastbaars, een boek! Ik had mazzel en kreeg het boek nog voor de officiële verschijningsdatum opgestuurd. Wat een fijn, inspirerend boek vol praktische tips!

Verzorgingstips

In het boek vertelt Iris waar haar liefde voor planten vandaan komt en hoe haar plantenfamilie is ontstaan. Veel van haar planten heeft zij zelf zien opgroeien en hebben daarom een speciaal plekje in haar hart. In haar boek deelt ze het verhaal achter deze planten, hoe een plant nou eigenlijk werkt en wat licht voor effect heeft op planten. Welke planten zet je bijvoorbeeld lekker in het zonnetje, en welke kun je beter in de schaduw laten staan? Ook legt ze duidelijk uit hoeveel water je moet geven aan verschillende plantensoorten. Ik doe dit eigenlijk altijd een beetje op de gok dus voor mij hele nuttige informatie! En planten verpotten, wanneer doe je dit nu precies en hoe dan? Waarom verpotten goed voor planten? Ook hier wordt antwoord op gegeven in dit boek…

Planten stekken

Wil jij jouw plantenfamilie ook wel uitbreiden? Zelf planten stekken, en deze stekjes zien opgroeien tot volwaardige planten door ze op de juiste manier te verzorgen? Dat geeft toch nog meer voldoening dan wanneer je een kant en klaar plantje bij het tuincentrum koopt? Met een aantal eenvoudige benodigdheden kun je eigenlijk al aan de slag! Hoe maak je bijvoorbeeld een mini kasje van een boterhamzakje? Of hoe creëer je nou de beste potgrond waar jouw stekje in kan groeien? Allemaal superhandige weetjes die voor mij nog vrij nieuw zijn, fijn!

De grote stekjesgids

Natuurlijk vertelt Iris je ook precies hoe je welke plant het best kunt stekken. Hier zijn namelijk verschillende richtlijnen voor want voor bijna elke plant is weer een andere manier die het beste werkt! Het boek heeft zelfs een heuse stekjesgids met duidelijke info over hoe te stekken, de moeilijkheidsgraad, de beste standplaats en de hoeveelheid water de plant nodig heeft. Ideaal!

Zelf aan de slag

Na het lezen van dit boek wilde ik natuurlijk ook zelf aan de slag. In het boek las ik een stukje over planten die zelf luchtwortels creëren. Planten die dit doen zijn Monstera’s, Philodendrons en Epipremnums. Dit zijn van nature klimmers en maken daarom kleine luchtwortels aan die er vaak uitzien als een klein bruin knobbeltje. Ik onderzocht mijn Monstera Obliqua en ontdekte inderdaad een aantal van die knobbeltjes. Ik volgde de tips uit het boek en knipte een aantal stekjes die een plekje kregen in wat kleine potjes met potgrond. Zo makkelijk kan het dus ook zijn! Nu maar afwachten en natuurlijk veel liefde geven deze stekjes!

MY ATTIC

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.nl/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog MY ATTIC.

nog meer: bloggers