WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: van lampenkap naar plantenstandaard

Dat ik fan ban van de kringloop zal onderhand bij veel van mijn volgers wel duidelijk zijn. Niet voor niets lees ik de blogs van mijn ‘thrift buddy’ en vtwonen collega Marlous Snijder altijd met erg veel plezier! Het is altijd weer een verrassing wat zij met haar gekringloopte vondsten zal doen… Zelf vind ik het ook ontzettend leuk om mijn vondsten een nieuw leven of nieuwe functie te geven. Dit deed ik eerder bijvoorbeeld al met een letterbak van de kringloopwinkel! Afgelopen week werd ik ook weer geïnspireerd door een gevonden voorwerp bij de kringloop in mijn woonplaats. Ik ging namelijk naar huis met twee lampenkappen…

DIY plantenstandaard

Mijn idee was om van de oude lampenkappen, plantenstandaards te maken! Het geraamte van een lampenkap leent zich daar namelijk perfect voor. Wel moet je bij de speurtocht naar een geschikte lampenkap letten op het volgende; de boven- en onderkant van het geraamte moet met elkaar verbonden zijn. Sommige lampenkappen hebben namelijk een geraamte dat bestaat uit twee losse delen. Wanneer je de kap dan uit elkaar haalt blijft er weinig over om een plantenstandaard mee te maken. Houd er bij het uitkiezen van een lampenkap ook rekening mee dat de kap makkelijk te ontleden is. Ik kwam namelijk thuis met een lampenkap omwikkeld met allemaal dunne draden die ook nog eens vastgeplakt zaten aan het geraamte. Je raadt het al, ik was wel even zoet met het verwijderen van al deze draden…

Knippen en verven

Als je eenmaal de geschikte kap hebt gevonden, kun je aan de slag! Verwijder de bekleding van de kap en ontdoe het geraamte eventueel van lijmresten. Gebruik daarna een kniptang geschikt voor metaal en knip het gedeelte weg waar normaal gesproken de fitting en het peertje in zouden zitten. Zo houd je een ronde opening over aan beide kanten. Nog een tip; gebruik een goede kniptang! Ik besloot hierop te bezuinigen en kocht de goedkoopste versie bij de bouwmarkt. Ook dat was niet mijn beste idee… Het duurde even voor ik door het metaal heen was, wat dus weer zorgde voor frustratie. Dat wil je niet 😉 Nadat het wegknippen toch echt was gelukt, schuurde ik de beschadigde stukjes even op met een schuurpapiertje. Ik maakte de geraamtes schoon met ontvetter en liet ze even drogen. Buiten spoot ik de kapjes over met een donkerblauwe en mintgroene spuitverf. Om druipers te voorkomen kun je het beste werken met dunne laagjes over elkaar. Eenmaal droog was ik twee plantenstandaards rijker!

Flamingo plant

Toen ik laatst bij de opening van de pop-up store van Green Lifestyle Store was in Amsterdam, kreeg ik een giftcard mee naar huis. Ik zocht de Flamingo plant (ook wel bekend als de Anthurium Jungle Bush) uit en kreeg hem een paar dagen later netjes thuisbezorgd. Deze mooie tropische plant paste met zijn pot precies in de blauwe plantenstandaard, top! De Peperomia Raindrop (hij lijkt inderdaad erg op de Pliea) in de andere pot paste dan weer precies in de mintgroene standaard. Fijn als dingen letterlijk op hun plek vallen!

MY ATTIC

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.nl/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog MY ATTIC.

Bron: tekst en fotografie Marij Hessel

nog meer: bloggers