WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hot topic: de Pilea

Je kent hem vast wel, de Pilea Peperomioides, ook wel de pannenkoekenplant genoemd vanwege zijn platte ronde blad! Een ontzettend populair plantje momenteel, hoe komt dat nou eigenlijk? De Pilea is een erg geliefd plantje op social media, Pinterest bijvoorbeeld staat er vol mee! Persoonlijk word ik ook erg bij van dit gezellige plantje met zijn speelse ronde bladeren!my attic pilea stekkenmy attic pilea stekjesmy attic pilea stekmy attic pileamy attic pilea detail

De oorsprong

De Pilea is een “succulent” en komt oorspronkelijk uit China. De schotse botanicus “ George Forrest” ontdekte het plantje in de 20ste eeuw. Toen een Noorse missionaris samen met zijn familie (gedwongen) terugkeerde vanuit China naar Noorwegen, nam hij een pannenkoekenplantje mee op zijn reis naar huis. Na de lange tocht, bleek de Pilea een ijzersterk plantje te zijn. In de jaren 60 kwam het plantje via via weer terecht in Groot-Brittannië waarna hij in de jaren 70-80 erg populair werd in dit land. Uiteindelijk vond de Pilea zijn weg door Europa en zo ook naar Nederland… Beste leuk toch, het verhaal achter zo’n plant?

Fijne eigenschap

Een hele fijne eigenschap van de Pilea is, is dat hij makkelijk te stekken is. Er groeien regelmatig nieuwe kleine plantjes naast de moederplant. Als de nieuwe plantjes al iets zijn gegroeid kun je ze voorzichtig losmaken van de moederplant door bijvoorbeeld met een mesje een stukje om het plantje heen mee te snijden. Zo krijg je zoveel mogelijk mee van de wortels van het plantje. Zet het nieuwe plantje in een nieuw potje met potgrond of nog beter, stekgrond en geef het plantje 1 of 2 keer per week water. De Pilea staat het liefst half in de schaduw en in de zomer mag de plant zelfs naar buiten! Als je nou een stekje hebt met geen of weinig wortels, kun je deze in een glas water hangen zodat de wortels harder gaan groeien. Zorg er dag wel voor dat alleen het steeltje in het water hangt door bijvoorbeeld een stukje tape of touw over het glas te spannen waar het plantje op kan rusten.

Ook ik ging aan de slag met het stekken van nieuw Pilea plantjes… Ik ontdekte kleinere stekjes in verschillende formaten en haalde ze voorzichtig los. Ik beschilderde 2 terracotta bloempotten met makkelijke patronen in het wit en stopte het kleinste plantje in een vintage mini bloempotje. Nu maar hopen dat deze stekjes het goed gaan doen! Een klein pannenkoekenplantje is toch ook erg leuk om als cadeautje weg te geven?

Je vindt de Pilea Peperomioides hier in de vtwonen shop. Ga je voor een XXL versie van de Pilea? Die kun je hier vinden.

My Attic

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.nl/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog My Attic.

Bron: Tekst en fotografie Marij Hessel

nog meer: bloggers