Ik kom ze regelmatig tegen bij de kringloop: oude, afgedankte verzamelingen. Van olifanten, kikkers (waarom verzamelen mensen kikkers? Dat is bijna net zo erg als het verzamelen van clowns!), poesjes, hondjes, droogbloemen of uilen.
Verzamelingen
Ik begrijp het wel, dat ze bij de kringloop terechtkomen. Want jij kan het wel leuk vinden om iedere week al je bloedig bij elkaar verzamelde kikkerbeeldjes af te stoffen, je nabestaanden waarschijnlijk niet. Die kiezen allemaal één kikker (waarschijnlijk de exemplaren die hen het meest aan jou doen herinneren) en de rest verdwijnt naar de kringloop. Waar ik ze dan weer tegenkom en een beetje smelt van zoveel verzameldrift. De meeste verzamelingen kan ik laten staan, maar de verzameling mineralen die ik recent vond écht niet. Ze lagen keurig gerangschikt in plastic doosjes, sommige zelfs nog met de naam van het mineraal erop geplakt, piepklein uitgetikt op de typmachine.
Jutters
Als kind uit een familie van jutters (schelpen, takken, zee-egels, maar ook vogelschedeltjes – ik zie die liefde zelfs alweer terug bij mijn eigen dochter) kon ik die stenen niet weerstaan. Dat stapeltje doosjes opende een deurtje in mijn hoofd met daarachter een heleboel fijne herinneringen. Van urenlange zoektochten naar schelpen en zee-egels in Frankrijk, naar het stukje drijfhout dat ik meenam van het strand van Californië, van de uilenbal die we vonden op Ameland (o man, dat was te gek) en van het zoeken naar de mooiste ronde witte stenen op het strand in Denemarken. Dat je afstand doet van een kitscherig hondenbeeldje begrijp ik, maar van zoiets moois dat door de natuur is voortgebracht? Nee, daar begrijp ik werkelijk niets van. Maar goed, mijn mening is dan ook op z'n zachtst gezegd ernstig erfelijk belast.
Mineralen in huis
Je vraagt je na dit verhaal vast af wat je dan in hemelsnaam moet met die mineralen. Je kan ze gewoon neerleggen, op een mooie marmeren plaat, glazen schaal, taartschaal of een in een mooi bakje (zoals van HAY op de foto). Je hebt niet veel nodig voor een prachtig, eenvoudig stilleven.
Of lijm er een magneetje achter en plak ze op de koelkast. Ik vond nog veel meer leuke ideeën, je kan ze op dit Pinterestbord bekijken.
Oh Marie
Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.
Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder