WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

#projecthometobe 8: een wit canvas creëren

Het is zo ver(f)! Eindelijk mogen we onszelf trotse eigenaars noemen van een eigen stek. Zoals elk bouwproject was het met momenten een bumpy road, dus het heeft ons het nodige bloed, zweet en tranen gekost. Maar één ding zijn we na bijna 2 jaar op geen enkel moment kwijt gespeeld: ons obsessief gedrag/enorm enthousiasme om het om te toveren naar een echte thuis.

verf projecthometobe

Een witte basis? Een must!

Een wit canvas creëren is een van de eerste en belangrijkste dingen die we willen aanpakken. Niet alleen straalt wit luchtigheid en rust uit, het is tijdloos en doet een kamer ruimer lijken. Eens je jouw wit canvas hebt, kan je je interieurplannen veel beter visualiseren, om vervolgens bij te sturen waar nodig.

To prime or not to prime

Primers, vliesbehang en héél wat potten verf zijn onze wapens om deze uitdaging aan te gaan. Maar welke primer? Welke verf? Mag ik een deur en muur met hetzelfde aanpakken? En euh, dat primen & vliesbehang, is dat écht wel nodig? Want in tegenstelling tot bij de slager: nee, het mag niet wat meer zijn – bouwen en inrichten kost zo al genoeg. Maar… het moet wel kwalitatief zijn! Dus we gingen op onderzoek.

More than 50 shades of white

We hadden heel wat vragen. En met onze hoge muren in de leefruimte, wilden we dit klusje meteen goed aanpakken. Zo gezegd, zo gedaan, en we stapten vol overtuiging naar de specialisten. Want ja, je weet het waarschijnlijk al, er bestaan echt honderden tinten wit, primers, verf en verfborstels. Afhankelijk van het te verven materiaal en de exposure aan licht, kan dat wit ook nog eens anders ogen, en veranderen de tools waarmee je aan de slag moet. En als wit je basiskleur moet worden, zorg je er maar best voor dat je niet met 50 shades of white eindigt.

verf wit

Ask and you shall receive

Dus: advice was asked, advice was given. We klopten vol goede moed aan bij verschillende verfwinkels, en kozen diegene die ook een service aanbieden om bij je thuis langs te komen voor advies op maat. Na hun bezoekje aan ons appartement om te checken of onze muren voldoende droog waren, welke materialen er gebruikt waren en hoe groot alles was kregen we een volledig stappenplan met matching foto’s van elke ruimte, #NoRoomForMistakes. Bij elke kamer stond per materiaal mooi beschreven welke primer en verf te gebruiken.

Enkele tips:

Vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken vragen bv. om een andere primer die vochtbestendiger is. MDF & je deuren hebben dan weer een andere basis (primer) nodig, aangezien MDF veel absorbeert en je deuren uit een compleet ander materiaal bestaan dan je muren. Door te primen voorkom je dat je 5 lagen van je verf moet aanbrengen. #goodtoknow #rampenvermeden

En dan is er nog de keuze tussen matte verf, silk en glanzende verf. PHEW! Gelukkig kregen we ook bij dit de nodige hulp. In ons geval werd silk aangeraden. Deze is makkelijk afwasbaar, ze kan tegen een stootje en door de halfmatte afwerking & subtiele glans lijkt je ruimte nog groter. Verder werd op basis van onze witte keuken het wit voor onze muren bepaald. Hello, RAL 9003, goodbye 50 shades of white.

kerst verf wit

All I want for Christmas is… vliesbehang!

Maar de beste tip was toch die om vliesbehang te gebruiken alvorens te schilderen. Eentje met een hoger grammage (dikte) om strijd tegen ingelijmd papier te vermijden. En eentje zonder motief voor een mooi glad en effen resultaat. Zeker voor nieuwbouwwoningen is dit blijkbaar een goed idee. Het kan kleine scheurtjes en barstjes wegsteken die sowieso zullen ontstaan door zetting van de muren… Al zeker waar je met 2 verschillende materialen zit (zoals beton en ytong blokken). En niets pijnlijker dan die te zien verschijnen in recent geverfde muren…

En zeg nu zelf, als je dan toch liters verf tegen je muur “aanzwiert” en daar heel wat uren en centen aan spendeert, dan liever eerst de moeite steken in vliesbehang, zodat die muren er door de jaren heen nog steeds mooi egaal en nagenoeg scheurvrij uitzien. Toch?!

Plus, een héél groot voordeel: het ontneemt je heel wat schuurwerk! Gewoon zorgen dat eventuele putjes e.d. in je wand eerst opgevuld worden en vliezen maar. Zorg ervoor dat je meteen ook een dikkere variant neemt om makkelijk te kunnen werken. Een dikke aanrader, snap je ‘m?

blogger verf wit schilderen blogger verf wit schilderen canvas

Resultaat

#projecthometobe 8: de slaapkamer is aangepakt! Onze witte vloer is er gelegd en de muren hebben een mooi wit jasje gekregen. Ons wit canvas is daar (buiten het plaatsen van plintjes) helemaal klaar! Voor de andere ruimtes is het een work in progress! Voor dit klusje nemen we graag onze tijd en zijn we gebonden aan daglicht. Maar het schiet gelukkig goed op door de hulp van onze papa’s en vrienden, en het gebruik van degelijk materiaal. De verf die we gebruiken is verrassend dekkend en het vliesbehang slorpt opvallend weinig lijm op en is makkelijk handelbaar. Wat, samen met een constante toestroom aan koffie en koekjes, positief inwerkt op het humeur van onze helpers. Jackpot!

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar eigen appartement in hartje Gent.

Foto’s en tekst: Aurélie Van Houte

nog meer: bloggers