WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

#projecthometobe 1: eettafel, bijzettafels & kaders aanpakken

Zou je een lekker koekje weggooien omdat het gebroken is? Of course not! Never waste a cookie! #cookiemonster. Dezelfde logica kan je toepassen op meubeltjes die niet meer in je huis passen (oké, bijna hetzelfde — meubels verteren iets moeilijker.) The point is: je gooit dingen niet zomaar weg omdat ze niet langer zijn zoals ze ‘horen’ te zijn. Met een beetje creativiteit valt heel wat te fixen. Geen Handige Harry? In veel gevallen zijn die imperfecties net leuk, en een eenvoudig likje verf kan al veel doen.

projecthometobe diy

Knutselen voor volwassenen

Het is uiteraard eenvoudiger om een nieuwe kader in een ander kleurtje te kopen. Of om dat ene bijzettafeltje te vervangen door een ander exemplaar. Genoeg mooie alternatieven te vinden en bovendien is die nieuwe zoektocht nog eens leuk ook. I used to be that person. Maar let’s face it: we zijn Beyoncé niet met een onuitputbare bankrekening. En noem me sentimenteel, maar ik geraak best wel gehecht aan sommige dingen. En spullen een tweede leven geven… dat is toch gewoon fun? Knutselen voor volwassenen. Het is eens iets anders om te doen op een doorsnee zaterdag. Try it out!

#projecthometobe

Voor ons home-to-be-project zijn we al maanden bezig met plannen, het bekijken van opties en het maken van (soms harde) beslissingen. Een van onze goede voornemens voor ons nieuw interieur is om zoveel mogelijk bestaande spullen om te toveren tot perfect passende items. Niet alleen om centjes uit te sparen of om onze ecologische voetafdruk te beperken (ook heel belangrijk)… je hebt op het einde van de rit simpelweg een uniek stuk waar je extra trots op kan zijn. Win win!

Emotionele waarde

Terwijl m’n vriend en ik vroeger eerder voor een zwart/wit contrast gingen, willen we in ons toekomstige appartement voor een lichte en zachte sfeer gaan. ’t Is te zeggen: veel wit gecombineerd met hout en hier en daar een vleugje marmer. Gevolg: onze bijzettafeltjes en grote eettafel — beiden met zwart onderstel — passen niet (meer) in onze visie. Klein belangrijk detail: die bijzettafels en eettafel zijn ooit ontstaan vanuit een DIY-project samen met papa de superhero. Er zijn bloed (± 2 druppels), zweet (veel druppels) en tranen (vooral van het lachen dan) in gekropen en het zijn ondertussen items met een emotionele waarde. Opnieuw opschuren, verven, nogmaals schuren en verven was de enige aanvaardbare optie. No way dat ik deze van de hand wilde doen. Met als gevolg: een klein project met een groot resultaat. Want ja, een nieuw kleurtje doet veel hoor!

projecthometobe kader projecthometobe verven

Aan de slag

Wat heb je nodig?
• Schuurpapier (eentje met een grove korrel en eentje met een fijne)
• Verfborstel of verfrollertje
• Potje verf van je gewenste kleurtje
• Vernis
• Ik gebruikte ook een sfeerplant (maar die heb je natuurlijk niet nodig voor deze DIY)

En als we dan toch bezig zijn kunnen we maar meteen andere spulletjes die een nieuw kleurtje kunnen gebruiken ook onder handen nemen, right? Vandaar dat we onze grote zwarte kaders hetzelfde ‘lot’ hebben laten ondergaan. Kwestie van nuttig bezig te zijn in aanloop naar het ontvangen van de sleutel van ons appartement.

Ik moet je waarschijnlijk niet uitleggen hoe we dit gedaan hebben. We hebben allemaal al eens geverfd (nagels lakken is ook een vorm van verven) en het spreekt voor zich dat je niet kan starten vooraleer het te verven oppervlak geschuurd is. Dus na het lichtjes ‘mat zetten’ van de tafelpoten en onze kaders ging ik aan de slag met borstel en verf voor dat eerste dunne laagje. Afhankelijk van het oppervlak kan je gerust switchen tussen een verfborstel of een rollertje. Het is kwestie van te ontdekken wat je zelf fijner werken vindt. Ik weet ondertussen al niet meer hoeveel lagen het er zijn geworden (ik denk een 4-tal), maar tussen iedere coating is het slim om lichtjes op te schuren met een fijn gekorreld schuurpapier om een mooier en effen resultaat te bekomen. (Wel eerst laten drogen, tenzij je graag van een uitdaging houdt.) Plus je kan er kleine schoonheidsfoutjes met corrigeren. Niet dat dat nodig was hoor (#kuch). Om alles goed te fixeren zodat je meubels tegen een stootje kunnen is een vernislaag een must. En that’s it: die leuke bestaande spullen zijn klaar voor hun tweede leven.

resultaat bijzettafels resultaat kaders resultaat tafel

Voor en na

Of toch in de mate van het mogelijke. Voorlopig blijven we even kamperen bij de ouders om extra centjes te sparen voor ons interieur. De tafel staat voorlopig gedemonteerd in de garage, die kader heeft nog een nieuwe foto te goed en de bijzettafeltjes doen voorlopig dienst als nachttafeltje. De echte na-foto’s binnen ons nieuwe interieur hebben jullie bij deze nog te goed op mijn blog.

#projecthometobe 1: check! De tafels en kaders zijn officieel klaar voor de verhuis.

Hebben jullie nog een schilderproject op de agenda staan? Ik hoor graag wat en hoe in de comments hieronder. Heel erg benieuwd.

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar (toekomstige) eigen appartement in hartje Gent.

Tekst en foto’s: Aurélie Van Houte

nog meer: bloggers