WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Piet Zwart keuken van Bruynzeel

Ik woon om de hoek van het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar staat een prachtige zeegroene keuken met houten details: de Piet Zwart keuken voor Bruynzeel. Best bijzonder toch, een keuken in een museum? Maar nu ik voor de duurzame renovatie van ons jaren ’30 huis meer over keukens lees, snap ik precies waarom dit exemplaar in het museum hoort.

‘Een volledige en doelmatige keuken’

Familiebedrijf Bruynzeel maakt al sinds 1897 producten van hout. Eerst vloeren en schoolbanken, later komen daar deuren en ook keukens bij. Zoon Cornelis Bruynzeel is eigenaar van de keukenfabriek en wil de ergernissen van keukengebruikers oplossen. Hij vraagt ontwerper Piet Zwart een keuken te bedenken waar je met gemak én plezier in werkt. Dat lijkt misschien heel gewoon, maar dat was het in die tijd niet.

De revolutie van de jaren ’30 keuken

Vroeger waren keukens krap en donker, zonder ruimte voor een goede prullenbak en een fatsoenlijk fornuis. Of de keukens waren juist te groot, waardoor je heen en weer rende tussen gootsteen en koekenpan. Dat kan beter, besluiten Bruynzeel en Zwart in de jaren 30.  Zwart meet bestaande keukens op en analyseert het dagelijkse leven in en om keukens. Hij wil een keuken ontwerpen waar je efficiënt in werkt.

Het antwoord: De Piet Zwart keuken van Bruynzeel

Deze keuken bestaat uit losse elementen met standaard maten. Zo is er voor ieder huis een passende oplossing. De ruimte is praktisch ingedeeld, met de gootsteen in het midden en aan beide kanten een ruim werkblad. Voldoende kastruimte met handige opbergers, een bezemhanger en uitschuifbare planken maakt de jaren 30 keuken af.

En met succes: Bijna 100 jaar later besparen de ontwerpregels van Piet Zwart ons nog dagelijks tijd in de keuken. Oh en die prachtige zeegroene kleur? Dat is een verzoek van vader Cees Bruynzeel. Hij kocht een zomerjurk in exact die kleur voor zijn vrouw in de zomer van 1918, toen zij elkaar ontmoetten.

De Piet Zwart keuken is nog altijd populair

Tweedehands Piet Zwart keukens via Marktplaats is het origineel nog te koop. En in 2002 bracht Bruynzeel de Piet Zwart keuken opnieuw op de markt. Het hang- en sluitwerk is gemoderniseerd en de lades voorzien van demping. De glazen laatjes zijn gebleven. Want ook bijna 100 jaar later heb je zout, suiker en rijst ‘om de haverklap in de keuken nodig’. Ook het houten pannenrek is gebleven, het karakteristieke pianoscharnier aan de buitenkant en de mooie afgeronde deuren. En de binnenkant van de glasdeuren is afgewerkt met touw.

CO2 neutraal gemaakt

De keukens worden CO2 neutraal gemaakt in de Bruynzeel fabriek in Bergen op Zoom. Zo liggen er 2.300 m2 zonnepanelen op het dak van de fabriek. En de fabriek wordt verwarmd met de verbranding van zaagafval. Negen keukentypes zijn verkrijgbaar in FSC gecertificeerd hout. Op zoek naar de duurzaamste Bruynzeel keuken? De Atlas lijn van Bruynzeel heeft het Milieukeur certificaat. En het Solid10 Green werkblad is het duurzaamste aanrechtblad. Deze kan 100% hergebruikt worden en het plaatmateriaal is volledig biologisch afbreekbaar.

En waarom de keuken in het Gemeentemuseum staat? Als je nu een keuken koopt gebruik je nog steeds dezelfde ontwerpprincipes die al in de jaren 30 werden opgesteld. En daarom staat de Piet Zwart keuken volkomen op z’n plek in het museum. Die bijzondere keuken ook eens zien? In alle Bruynzeelwinkels staat ook een originele Piet Zwart keuken.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Fotocredits | moodboard 1: paneel Piet Zwart in Varengroen Bruynzeel, kleurstalen van Fairf en Mommy Paint, achtergrond blauwe verf kleur Claire van Fairf, mintgroene gebreide washand , hydrofiel met stippen Liewood, eco leren laptophoes O My Bag, tegel Classics Foxtrot ivory, Global collection plain olive green en plain prussion blue van Mosa | moodboard 2: gespikkeld werkblad Koren lichtgrijs, paneel Piet Zwart in Varengroen, werkblad in Noten blok, alledrie van Bruynzeel, kleurstalen in kleuren Corrie, Marjolijn en Sofie van Fairf, achtergrond blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, porseleinen magneten Joyful van Return to Sender, mintgroene gebreide washand van Liewood | foto 3. 4. en 5. via Bruynzeel

nog meer: bloggers