WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Marmoleum vloer voor jaren 30 huis

Voor de renovatie van ons jaren 30 huis zoeken we naar authentieke én duurzame producten, zodat we het huis in stijl kunnen herstellen. Deze keer dook ik in de geschiedenisboeken om te lezen over jaren 30 vloeren. Wist je dat Marmoleum al 100 jaar op bijna exact dezelfde manier gemaakt wordt?

Karakteristiek granito

In de gang, het toilet en de keuken ligt nog een originele granito vloer. Granito bestaat uit stukjes natuursteen gemengd met kalk of specie. Het was één van de dingen waar ik voor viel toen we ons huis voor het eerst bezochten. Granito is mooi, maar ook erg koud en zwaar. Dit maakt het onmogelijk te combineren met nieuwe LTV-vloerverwarming. Het compromis: we maken een koude zone in de gang en toilet, daar blijft de granito vloer. Maar voor de keuken zoeken we wat anders. En ook de woonkamer en slaapkamers hebben nieuwe vloerbedekking nodig.

Andere jaren 30 vloeren

Naast granito zijn er nog meer typische jaren 30 vloeren. In natte en veelbelopen ruimtes, zoals de hal, liggen in de meeste huizen vloertegels. De tegels zijn eenvoudig en dubbel hard gebakken. En in de en suite kamers beneden ligt parket, vaak in visgraatmotief gelegd. Daarnaast is zeil erg populair, zoals linoleum, dat al sinds 1899 in Nederland wordt gemaakt in Krommenie.

Linoleum in de jaren 30

Linoleum wordt machinaal geproduceerd, dat maakt de vloer relatief goedkoop en voor de massa bereikbaar. Ook praktisch valt de vloerbedekking in de smaak: makkelijk in het onderhoud en goed schoon te maken. Er komen in een korte tijd veel kleuren en afwerkingen op de markt en linoleum wordt heel divers gebruikt. In folders in de jaren 30 wordt de vriendelijke, rustige uitstraling geprezen. En zie je foto’s met linoleum in sanatoria en ziekenhuizen. Maar ook creatieven gebruiken het in hun ontwerpen. Aan de ene kant zijn er de Functionalisten, zij gaan voor het effen Walton linoleum, bijvoorbeeld in Huis Sonneveld in Rotterdam. Expressionisten en de Amsterdamse School kiezen juist voor geprint linoleum.

Hetzelfde recept is nog altijd een succes

Linoleum bestaat nog steeds en is bekend onder de merknaam Marmoleum. Het is nog altijd een mengsel lijnzaadolie, houtmeel en hars. Dit wordt platgewalst op een rug van jute. Bijzonder: 100 jaar later zijn de productiemethode én de ingrediënten niet veranderd, buiten wat kleine technologische aanpassingen. De effen Walton collectie bestaat nog steeds, genoemd naar de uitvinder van Linoleum. En begin 2019 is de Marble collectie geïntroduceerd, met 30 nieuwe kleuren. Marble staat voor gemarmerd, een dessin wat ook in de jaren 30 erg gewild was. De kleuren en patronen zijn allemaal geïnspireerd op de natuur.

Marmoleum: een duurzame keuze

Mijn zoektocht ging niet alleen over een authentieke jaren 30 vloer, we willen ook graag een duurzame vloer. En dat is Marmoleum met stip: 100% natuurlijk en bevat bijvoorbeeld geen weekmakers. Daarnaast is het de enige CO2-neutrale vloerbedekking ter wereld. Een uitdaging, maar dat doen ze zo: eerst zorgen ze dat ze zo min mogelijk energie verbruiken voor de productie en de energie die ze gebruiken is groen. De ingrediënten voor de vloer (planten, bomen en gewassen) nemen tijdens hun leven CO2 op. Dit compenseert de CO2-uitstoot tijdens de productie. In de komende jaren gaat de fabrikant van Marmoleum, Forbo Flooring, kijken hoe zij de cirkel nog verder rond kunnen maken, bijvoorbeeld door Marmoleum-afval in te zamelen en dit opnieuw te verwerken.

Een natuurlijke vloer in jaren 30 stijl die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Oh, en hij werkt ook nog eens prima samen met vloerverwarming. Klinkt goed toch?

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar tweewekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

 

 

Fotografie moodboard: donkerblauw, crème en grijs Marmoleum uit serie Cocoa, rood, zwart, aquavert, roze en bordeaux Furniture Linoleum van Marmoleum, tegels van Mosa, okergeel en wit gebreide washand Liewood, lichtblauwe gebreide plaid By Mölle, achtergrond blauwe verf kleur Claire van Fairf | foto 2. stalenboek Linoleum 1920 | foto 3. Huis Sonneveld in Rotterdam | foto 4. nieuwe Marmoleum Marbled collectie | foto 2. 3. en 4. via Forbo Flooring

nog meer: bloggers