WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Haarlemse jaren 30 woning van het gas af

Het vroor vannacht flink, meteen een goede test nu ze net verhuisd zijn. ‘Het is hier heerlijk comfortabel. Stabiele constante warmte van de vloerverwarming en geen kou die door de ramen trekt. Het is overdag 20 graden binnen, heerlijk.’ Een jaren 30 hoekhuis van het gas af, dat kan dus wel?

WIE – Leontien Aarnoudse (journalist) met haar man Willem en hun kinderen Benjamin (6) en Thomas (4)
WAAR – sinds een week in een duurzaam verbouwd jaren 30 hoekhuis in Haarlem

Hét moment om ons huis duurzaam aan te pakken

‘We woonden eerst in Amsterdam. Ook een jaren 30 huis en het tochtte daar ontzettend,’ vertelt Leontien. ‘Het huis was onderdeel van een VVE, dus dan kun je niet alleen beslissen. Met ons nieuwe huis in Haarlem wilden we het in één keer goed doen. Vanuit duurzaam oogpunt, want we zijn begaan met het klimaat en ik schrijf er veel over als journalist. Maar ook omdat ons huis toch op z’n kop moest. Het is een mooi huis, maar alles was oud: van badkamer tot bedrading. En alle huizen moeten er vroeg of laat aan geloven, dus dit leek ons het moment om het hele huis duurzaam aan te pakken. Oh, en we keken ook uit naar meer wooncomfort. Die tocht en kou uit ons oude huis, daar waren we wel klaar mee.’

Van energielabel F naar A

Niet iedereen was meteen enthousiast over de plannen. Leontien: ‘Ik herinner me heel goed dat we bij de notaris zaten. Samen namen we het koopcontract door en zo kwamen we bij het energielabel, toen nog een F. ‘Wij gaan voor label A’, zei ik optimistisch. De notaris keek op en zei stellig: ‘Met een jaren 30 woning kom je niet verder dan energielabel C.’ Gelukkig hadden we hulp van een goede vriend van ons: Jurgen van Denderen. Hij is projectbegeleider en ondersteunde ons bij de aanpak. Ik bedoel, je kunt zelf wat googelen, maar wat weet ik nou écht over isolatiemateriaal? Het is fijn als er iemand met je meedenkt.’

Van goede isolatie tot warmtepomp

‘Uiteindelijk zijn we zo’n 50.000 euro kwijt voor de verduurzaming van ons jaren 30 huis. Een hoop geld ja, maar die investering verdienen we terug, hoewel dat wel even duurt. We hadden geluk dat we deze kosten in de hypotheek mee konden nemen. Plus: we hebben alles gedaan wat we wilden doen. Eerst de basis aanpakken qua isolatie. De ramen voorzien van hr++-glas en onze glas-in-loodramen ingepakt in dubbel glas. Het isoleren van de vloer, voorzetwanden en dak. Daarmee was ons huis klaar voor een luchtwarmtepomp. Die pomp haalt warmte uit de lucht en daarmee verwarmen we ons huis op lage temperatuur. Beneden via vloerverwarming en boven met speciale LTV convectoren. Daarnaast hebben we een nieuwe boiler en een mechanisch ventilatiesysteem en ventilatieroosters voor frisse lucht. En binnenkort worden de zonnepanelen geplaatst.’

En, blij met het resultaat?

Leontien: ‘Ja! In 5 maanden is het hele huis duurzaam verbouwd. We zitten nu minimaal op label A, misschien zelf A++. Er komt binnenkort iemand een officiële meting doen. Nu we geen aardgas meer gebruiken, stoten we tweederde minder CO2 uit, dat is echt heel mooi. Wat me ook heeft verrast is het comfort. Vroeger met een thermostaat schoot de temperatuur op een neer. De vloerverwarming nu is heel stabiel en fijn voor de kinderen, die veel op de vloer spelen. En die kou van de ramen in ons Amsterdamse huis mis ik ook niet.’

Jouw jaren 30 woning ook van het gas af?

Dit zijn de tips van Leontien:

  • Laat je niet zomaar iets wijs maken. Veel mensen vinden van het gas af een spannend concept en zien veel beren op de weg. Vraag daarom gerust meerdere mensen om advies. Want er kan heel veel, ook bij een ouder huis.
  • Begin bij de isolatie. Van goed isoleren wordt ieder huis meer comfortabel plus je verdient het binnen een aantal jaren terug.
  • Check de plannen van jouw gemeente. Misschien wordt jouw woning de komende jaren aangesloten op een warmtenet. Een warmtepomp is dan niet nodig.
  • Zoek samenwerkingen met partijen die er zin in hebben en het leuk vinden om dingen uit te zoeken. Het is voor veel vakmensen nieuw om oudere huizen zo rigoureus te verduurzamen, zo ook voor onze aannemer Rik Dekker van Veldwijk Aannemers. Maar mede door zijn enthousiasme en vakmanschap is het goed gegaan.
  • We hielden wekelijks een bouwvergadering met de aannemer en onze projectbegeleider om alle duurzame keuzes goed op elkaar aan te sluiten.
  • Werk samen met vakmensen. Ons huis is voorzien van voorzetwanden voor de gevelisolatie. Hierdoor komen de vensterbanken naar voren. De timmermannen hebben dit zo mooi afgewerkt dat het huis er zelfs mooier op is geworden.
  • Kies je voor een warmtepomp? Bedenk van tevoren goed waar je hem plaatst vanwege het geluid. Als-ie aanslaat is het geluid vergelijkbaar met het geluid van een airco, dus plaats hem waar jij en je buren het minst last ervan hebben.
  • Van het gas af betekent dat je meer stroom gaat verbruiken. Kijk of je hierin kunt voorzien met eigen panelen en kies voor een duurzame stroomleverancier.

Meer lezen? Leontien schreef voor One World een serie over de duurzame verbouwing van haar jaren 30 woning.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Fotocredits | moodboard Laura en James | overige foto’s eigendom van Leontien Aarnoudse

 

nog meer: bloggers