WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzame jaren 30 tegels van Mosa

Het is één van de schatten van een jaren 30 huis: als de originele tegels er nog in zitten. Ons duurzaam droomhuis heeft een mooi pegelpatroon bij de wc. En ook in de keuken en gang ontdekten we originele jaren 30 tegels achter de schrootjes. Yes! Maar wat is eigenlijk het verhaal achter die felbegeerde tegels?

Jaren 30 tegels

In de gang zie je ze nog vaak: de originele jaren 30 tegels. Er zijn veel variaties in de patronen en kleuren. Maar wat eigenlijk altijd hetzelfde is: de helft van de wand is betegeld en het bovenste deel gestuukt. De tegels zijn ivoor, geel, blauw, groen, turkoois, paars of oranje met onder- en bovenaan een zwarte strook tegels. Vaak zijn er geometrische motieven aangebracht, met smallere tegels. Soms kom je dezelfde kleuren en patronen tegen in andere ruimtes in huis, zoals de keuken, badkamer en wc.

Al meer dan 130 jaar: tegels van Mosa

Typisch voor die tijd: tegels met een praktische functie, zoals een zeepbakje of wc-rolhouder. Misschien zit het origineel ook nog in jouw huis. Vaak staat de merknaam erop, zoals Mosa. Dit Nederlandse bedrijf bestaat nog altijd: als sinds 1883 maken ze tegels in Maastricht. Op veel beeldmateriaal van dé jaren 30 keuken van Piet Zwart zie je ook een Mosa tegel. Deze klassieker is nog altijd verkrijgbaar onder de naam Foxtrot: een ivoorkleurige wandtegel met een zwart stippeltje en die karakteristieke zwarte tegelstrip. Leuk weetje: de naam Mosa verwijst naar de Latijnse naam voor de rivier de Maas.

Lokaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen

Mosa onderneemt volgens de Cradle to Cradle-filosofie. Dat betekent dat ze naar de hele levenscyclus van het product kijken. Dus bijvoorbeeld dat het van goede grondstoffen gemaakt wordt en onder goede arbeidsomstandigheden. Zo komt bijna 90% van de grondstoffen uit steengroeven in de regio. En bestaan de tegels voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen: klei en zand. Ze gebruiken zo min mogelijk water en energie tijdens de productie. En als het product ooit niet meer nodig is, wordt alles zoveel mogelijk hergebruikt. Mosa is de eerste en enige producent van keramische tegels met een Cradle to Cradle Silver certificaat. Dat is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor jou: De tegels stoten geen schadelijke stoffen uit in je huis. En de tegels gaan superlang mee.

Niet zo gek dus, dat veel jaren 30 huizen nog mooie originele tegels hebben. Of je bij renovatie opnieuw kiest voor tegels, zoals in de foto’s hierboven, bij Filmhuis Première Maastricht. Een nieuw project, met een vette knipoog naar vroeger. Waarbij oude authentieke tegels zijn gecombineerd met nieuwe Mosa tegels op de vloer. En stel je voor: dat de tegels die jij nu kiest over 100 jaar iemand anders nog steeds blij maken. Dat is pas duurzaam: je hebt er generaties lang plezier van.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Fotocredits | moodboard 1: plain copper brown mat, prussian blue mat, trocadero relief 1 facet classic white, sèvres blue mat, mazarine blue glossy, foxtrot ivory, foxtrot listel black, alle tegels van Mosa, grijze en groene staal Marmoleum via Forbo, kleurstalen van Fairf en Mommy Paint, eco leren laptophoes O My Bag, achtergrond blauwe verf kleur Claire van Fairf | moodboard 2: gespikkeld werkblad Koren lichtgrijs, werkblad in Noten blok, van Bruynzeel, lichtrode en grijze terrazzo via stylist, alle tegels van Mosa, kleurstalen van Fairf, achtergrond blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint | foto 3. Foxtrot serie Mosa | 4. en 5. Filmhuis Première Maastricht, copyright Royal Mosa

nog meer: bloggers