WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam wonen zonder technische snufjes

De technische snufjes vliegen je om de oren als je je huis gaat verduurzamen. Maar die zijn niet altijd nodig als je goed isoleert en je woning met de zon verwarmt. Janneke en haar man Jasper laten zien hoe dat kan, met het Rode Trap Huis in de Arnhemse ecowijk de Kiem.

WIE – Janneke Robers (vrouwencoach) & Jasper Jobse (psychosociaal therapeut) en hun dochter Vosz (2)
WAAR – vanaf juli 2019 in een nieuwbouwwoning in ecowijk de Kiem in Arnhem

Luchtdicht bouwen

‘Onze woning is damp-open en luchtdicht. Dit betekent dat het huis wel kan ademen, maar niet kan tochten’, vertelt Janneke. ‘We hebben goed gelet op kieren en gaten. De hele woning is dicht getapet en we hebben geen brievenbus in de deur, anders lekt daar warmte weg. Mensen denken dat dat een opgesloten gevoel geeft, maar het is juist heerlijk. Alsof je veilig onder je deken ligt in je bed. Zo is het huis ook ontworpen: de oervorm van een huis, met een 50 centimeter dikke schil eromheen als isolerende deken.’

We hebben geen verwarming

‘Alle ramen hebben driedubbel glas en de voorzijde van de woning vangt veel zon. Door de grote ramen wordt het binnen lekker warm. De zon is onze warmtebron: we hebben geen vloerverwarming of warmtepomp. We ventileren het huis met een warmteterugwin-installatie (WTW). 95% van de zonnewarmte kunnen we opnieuw gebruiken en er wordt verse lucht aan toegevoegd. En als het echt heel koud en grijs is? Dan hebben we een soort kleine föhn, die de lucht in de WTW bijverwarmt. Omdat het huis zo goed geïsoleerd is werkt dat heel snel én energiezuinig: ons koffiezetapparaat verbruikt meer stroom dan die föhn.’

Natuurlijke materialen

Janneke en haar man kiezen bewust voor natuurlijke materialen: ‘Materialen als PUR en PIR zijn heel heftig. Voor de natuur maar ook voor jezelf om in te wonen. Je voelt het verschil tussen een aannemer die met beton kleddert en overal piepschuim tussen stopt of ons huis, waar we bouwen met hout en vlas. Het kost wel veel uitzoekwerk, omdat het nog niet de standaard is én de bouwwereld heel conservatief is. Maar de partijen waar we mee werken zijn aangenaam verrast en ontdekten dat het eigenlijk een betere manier van bouwen is.’

Duurzaam wonen zonder technische snufjes?

Janneke en haar man bouwen een nieuw damp-open en luchtdicht huis. Dit concept is toepasbaar op bestaande huizen, maar dat is niet eenvoudig. Janneke: ‘Een flat of vierkante bungalow kun je bijvoorbeeld luchtdicht maken door er een extra schil omheen te bouwen, maar dat is niet goedkoop. En: bij een bestaande woning moet je werken met wat er al is. Wij wisten van tevoren dat we met een WTW wilden werken. Daar is het hele huis omheen bedacht, dus we hoefden geen buizen te weg te werken of gaten te hakken.’

Toch valt er veel te leren van dit project, ook als je je eigen bestaande huis wil verduurzamen. Dit zijn de tips van Janneke:

  • Isoleren helpt altijd. Kijk waar je huis warmte verliest en probeer dat te minimaliseren. Dat zit in kleine dingen: geen brievenbus in je deur, maar aan straat bijvoorbeeld.
  • Kijk waar je de warmte het meeste nodig hebt. Heb je nooit verwarming aan in je slaapkamer op de eerste verdieping? Dan kun je ervoor kiezen om de begane grond in te pakken met isolatiemateriaal. Dat scheelt een hoop op je energierekening.
  • Duurzaamheid is bij Janneke altijd leidend in de keuzes die ze maken. ‘Ik wilde graag grote raampartijen op het noorden, maar dat was niet te combineren met het verwarmen door de zon.’ Dat klinkt misschien als een concessie, maar je krijgt er veel voor terug: een comfortabel huis en een lage energierekening.
  • Er is online heel veel te vinden over duurzaam wonen. Vind je het leuk om daarin te duiken? Op de website van Ecowijk de Kiem lees je meer over de huizen in de wijk van Janneke. En Awkward Duckling deelt tips om duurzamer te wonen.
  • Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek partijen die met je meedenken. Niet iedere aannemer heeft ervaring met duurzaam bouwen, maar als hij ervoor openstaat kun je de zoektocht samen doen. Agrodome geeft advies voor het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw. En Bouwnext kan uitrekenen wat je nodig hebt voor het verduurzamen van je bestaande of nieuwe woning.
  • Materialen die Janneke in haar huis gaat gebruiken zijn verduurzaamd Accoya hout, Platowood, een douche WTW van Q-Blue, natuurlijk isolatiemateriaal van Isovlas en duurzame verf van Keim.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Laura verbouwt op dit moment haar jaren 30 woning van energielabel G naar A.

Fotocredits | moodboard Laura en James | overige foto’s Rode Trap Huis in ecowijk de Kiem, Arnhem

­

nog meer: bloggers