WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzaam hotel Zoku in Amsterdam

In 2050 woont zo’n 70% van de wereldbevolking in de stad. Maar waar moeten al die mensen dan wonen, werken en slapen? Precies dat vroeg Zoku zich ook af.

Het antwoord? Ga flexibel met je ruimte om. Zo wordt kantoorruimte maar een kwart van de tijd écht gebruikt. Zonde van de ruimte, als daar in de overige tijd niemand kan leven en slapen. Daarnaast zijn er in Nederland veel huishoudens waarbij hun huis overdag niet gebruikt wordt. Eigenlijk gek in deze tijd, waar privé en zakelijk steeds meer verwezen zijn.

Duurzaam hotel Zoku in AmsterdamDuurzaam hotel Zoku in AmsterdamDuurzaam hotel Zoku in AmsterdamDuurzaam hotel Zoku in Amsterdam

Zoku laat zien hoe het wel moet. In de hotelkamers kun je op 30m2 leven, werken en slapen. In een normale hotelkamer of klein appartement staat het bed altijd centraal. Niet bij Zoku: hier leef je rond een grote keukentafel. Hier kun je werken of etentjes organiseren. Je zalige zachte bed is bereikbaar met een trappetje. Overdag sluit je de luiken, waardoor het bed niet zichtbaar is. Zo kun je wonen en werken in dezelfde ruimte.

Van kantoor naar woon- én werkruimte

Leuk detail: het hotel was voorheen een kantoorgebouw. Zoku heeft een Green Key Gold certificering – hét internationale keurmerk voor duurzame hotels en restaurants.

Naast hun duurzame visie op ruimte, hebben ze ook veel groene praktische keuzes gemaakt. De kamers hebben bamboe vloeren en de handdoeken zijn van Max Havelaar. Het meeste eten is biologisch en lokaal, de vis duurzaam gevangen en het vlees komt van een slager uit de buurt.

Op het dak vind je een tuin., ingericht in samenwerking met de daktuin-experts van De Dakdoktors. Hier groeien groentes en kruiden, die in de Zoku keuken worden verwerkt.

Zoku vind je op Weesperstraat 105 in Amsterdam

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

nog meer: bloggers