WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x duurzaam op de vt wonen&design beurs

Het is bijna zover. Van 2 t/m 7 oktober 2018 is het weer tijd voor de de vt wonen&design beurs in de RAI. Altijd goed voor een flinke dosis wooninspiratie. Speciaal voor jou zet ik de duurzame merken op een rij waar ik het meest naar uit kijk. Veel plezier!

Tolhuijs – Dutch design met een verhaal

Het Amsterdamse designmerk Tolhuijs gebruikt duurzame afval- en restmaterialen en ze produceren in sociale werkplaatsen en gevangenissen. Het resultaat? Fantastisch.

Neem bijvoorbeeld de Fency, op de foto hierboven. Het frame is restmateriaal van een hekwerk fabrikant. En de plankjes maken ze van pallets of geperst papier. Dit rek heb je misschien al eens op Instagram voorbij zien komen, maar Tolhuijs maakt ook lampen, tafels, bankjes én een boek ‘vol rommel’, met 33 stappenplannen om van afval iets nieuws te maken. Tijdens de beurs lanceren ze het Fency bureau en een nieuwe tafel.

Tolhuijs, stand 10-052, www.tolhuijs.nl

Tonzon isoleert je huis

Misschien ga je vooral naar de beurs om wooninspiratie op te doen. Maar vergis je niet: goede isolatie kan veel wooncomfort opleveren en je bespaart op je energiekosten. Tonzon kan je helpen bij vloerisolatie, maar ook je muur, dak, radiator en zelfs je bad. Ha, kun je nog net wat langer ronddobberen en Netflixen.

Tonzon, stand 12-049, www.tonzon.nl

Duurzame Marmoleum vloeren

Ik schreef al eerder over de Marmoleum vloeren van Forbo. Deze prachtige vloeren worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten: hoofdzakelijk lijnzaadolie, houtmeel en hars. Oh én in Nederland geproduceerd. Extra bijzonder is dat het recept van de vloer in bijna 100 jaar bijna niet veranderd is.

Op de beurs zie je een Marmoleum Concrete vloer in de kleur Orbit. Deze vloer is CO2 neutraal.

Forbo Flooring, stand 12-006, www.lovelife-forbo.nl

Uit Friesland: Pilat&Pilat

Een stijlvolle collectie uit massief eiken, walnoot, iepen of esdoornhout. Pilat&Pilat is een familiebedrijf, opgericht door Gjalt Pilat. Alle meubels krijgen namen van familieleden: Pake, Lutske en Hindrik. In het Friese Twijzel wordt de collectie bedacht. De meubels worden in Bosnië gemaakt, naast de bossen waar het hout voor de meubels groeit. Van een familieboomgaard naar Famylje-collectie.

Pilat&Pilat, stand 10-023, www.pilat.nl

Inspiratiehuizen op de beurs

Altijd vol slimme oplossingen en leuke inspiratie. Vorig jaar had het huis van Eigen Huis & Interieur bijvoorbeeld een prachtige -duurzame!- vloer van kurk en de vtwonen kinderkamer zat vol zelfmaakideeën. En misschien zijn niet alle items uit de inspiratiehuizen duurzaam: je kunt de ideeën natuurlijk wel vergroenen en thuis toepassen.

vtwonen huis, stand 12-050
Eigen Huis & Interieur Huis, stand 10-038
Ariadne at Home huis, stand 11-047

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Fotografie: Wandrek Fency van Tolhuijs door Henrik Nero

nog meer: bloggers