WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ultieme tuininspiratie: siergras en prairieplanten in Vlinderhof

Een weelde van bloemen en siergrassen, zó ziet de tuin van de toekomst eruit! Doe inspiratie op bij Vlinderhof in Vleuten en kopieer hun borderplan voor je eigen tuin. Volgens tuinblogger Kristel Engelen zit je dan gebakken.

vtwonen blog kristel engelen | tuininspiratie vlinderhof prairiegras

Een ontwerp van Piet Oudolf

‘Nederland is nog niet klaar voor echte prairiebeplanting,’ stelde kweker Coen Jansen toen ik hem onlangs interviewde voor een tuinmagazine. ‘Maar de opgebouwde Mien Ruijs-borders van laag naar hoog zijn ook niet meer van deze tijd. Wat Nederland wil, is wat je ziet in Vlinderhof.’ Vlinderhof bevindt zich in het Máximapark, in het hart van de Leidse Rijn. Het was onze eigen Piet Oudolf die voor deze tuinen een ontwerp maakte. Met tuinen als de New York High Line en het 9/11 herdenkingspark op zijn naam is Oudolf niet bepaald de minste tuinontwerper. Buiten Nederland is hij misschien nog wel beroemder dan in eigen land!

Tuinen van de toekomst

Vlinderhof is vers van de pers, de tuin werd pas zes jaar geleden aangelegd. Dat zou je niet zeggen als je de bloemenzee ziet. Eén van de vele voordelen van vaste planten: ze groeien razendsnel. Al in het jaar van aanplant heb je een leuke bloeiende tuin. Een rijkbloeiende beplanting zoals in Vlinderhof is dan ook precies waarover elk moderne tuin zou moeten beschikken. De beplanting ziet er natuurlijk uit en is in alle seizoenen aantrekkelijk. Zeker met het oog op de toekomst is het een aanwinst in optima forma: voor de regenwaterinfiltratie, voor de biodiversiteit én voor het klimaat. Coen Jansen zou zomaar eens gelijk kunnen hebben dat dit is waar Nederland op zit te wachten.

vtwonen blog kristel engelen | tuininspiratie vlinderhof prairiegras en paarse bloemen
vtwonen blog kristel engelen | tuininspiratie vlinderhof prairiegras

Copy-paste beplantingsplan

Als je net als ik gecharmeerd bent van deze beplanting en het beplantingsplan stiekem in je eigen tuin zou willen hebben, heb je mazzel. De tuin is gelegen in het openbare Máximapark in Vleuten en is vrij te bezoeken. Ook als je niet in de buurt woont kun je er je inspiratie uit halen. Helemaal te gek is namelijk dat er op de website van Vlinderhof een interactieve kaart te vinden is waar het beplantingsplan van Piet Oudolf terug te vinden is. Dat is uniek! Zelfs de plantnamen staan er netjes bij genoteerd. Hiermee zou je in je eigen tuin prima aan de slag kunnen met eenzelfde soort beplanting. Let op: Wil je Vlinderhof bezoeken, kijk dan op vlinderhof.com voor de routebeschrijving. Bewegwijzering in het Máximapark is aanwezig, maar de tuin vinden blijft lastig in het 200 hectare grote park.

Inspiratie uit de prairie

Soms wordt Oudolfs naam in één zucht genoemd met de term prairiebeplanting. Maar Nederland was toch nog niet klaar voor echte prairiebeplanting, zoals Coen Jansen had gezegd? Piet Oudolf maakt inderdaad veelvuldig gebruik van siergrassen en planten uit de oorspronkelijke Noord-Amerikaanse prairies, maar zijn tuinen zijn gevarieerder. De planten die Oudolf gebruikt zijn uit de hele wereld afkomstig, niet alleen uit Noord-Amerika. Daarbij is de natuur lang niet zo bloeirijk als het kleurenpallet waar de tuinkunstenaar mee werkt. De prairie bestaat voor 80% uit grassen en slechts voor 20% uit bloeiende planten. Voor de meeste mensen veel te gewoontjes voor de achtertuin.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers