WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Palma de Mallorca bij je achterdeur

Vakantie vieren in eigen tuin, het is zo’n uitdrukking om met een korreltje zout te nemen. Want natuurlijk draait de dagelijkse wasmolen thuis gewoon door en zal er vanavond ook weer eten op de (tuin)tafel moeten komen. Maar dé vrije tijd die overblijft, voelt wel overvloediger in een mediterraan paradijs. Met onderstaande tips van blogger Kristel richt je je tuin in als je favoriete vakantieoord.

1. Een natuurlijke basis

Terrassen en paden van natuursteen in warme tinten doen mij direct aan de zwoele avondwandelingen rond het resort denken. Heel mooi zijn de grillig gevormde flagstones die je als het ware in elkaar ‘puzzelt’ tot een terras of pad. Ronde vormen en slingerpaden zijn niet alleen de trend van dit moment maar ook mediterraan bij uitstek. Bij een natuurlijke basis horen materialen als bamboe, riet, hout, rotan en schelpen. Zeker in het huidige meubelschap kun je lekker losgaan; rotan, hout en riet zijn er op het moment in overvloed. Ligt er een gazon in je tuin? Een klein gazonnetje zou je kunnen vervangen door een stukje grind of dolomietgesteente, dit doet qua look & feel zuidelijker aan.

Tip: MBI heeft een groot assortiment aan natuurstenen, maar ook stapelblokken voor mediterrane stapelmuurtjes en tegels met prints.

2. Vrolijke kleuren & prints

Als je toch eens een plukje zon mee zou kunnen nemen naar hier… Nou, feitelijk kan dat! Een mooie mosterdgele muur op je terras zorgt voor een boost energie, ook op donkere dagen. Uitbundige bloeiers in felle kleuren zoals de bougainville en oleander geven je terras een übermediterraan accent. Let wel op dat deze planten onder de kuipplanten vallen en in de winter dus naar binnen moeten om te overleven. Een lichte, vorstvrije plek in de garage of serre is daar perfect voor. Met felgekleurde kussentjes en een mooi buitenkleed met Azteken-print til je je mediterraan terras naar een nog hoger level.

3. Lekkere loungeplekken

Het geweldige aan vakantie vieren is natuurlijk dat je zeeën van tijd hebt. Thuis is dat wel even anders, al kun je je tuin wél zo inrichten dat je op de spaarzame vrije momenten optimaal kunt genieten. Breng minimaal drie zitplekken aan in je tuin van waaruit je op verschillende momenten van de dag van de zon kunt genieten. Denk maar aan een eetterras onder een robuuste pergola, waar de druiven zich langs de palen omhoog slingeren. Als je de ruimte heb voor een overkapt loungeterras, is dat ook een echte musthave om beschut en droog te kunnen zitten. Denk ook aan een bankje in de ochtendzon, een fijne hangmat in de schaduw of een jaren 70 zitkuil waar je lekker vuurtje kunt stoken ’s avonds.

4. Grijze bladplanten

Planten met een mediterrane look zijn gelukkig niet perse gevoeliger voor vorst; veel vaste planten uit mediterrane streken kun je in ons klimaat prima overhouden. Je herkent ze doordat ze op de een of andere manier ‘droogte’ uitstralen. Vaak zijn ze uitgerust met slimme manieren om de plant tegen de hitte te beschermen, denk maar een zilvergrijze kleur of donshaartjes die het zonlicht weerkaatsen. Een greep uit de mooiste grijze bladplanten: alsem (Artemisia), steentijm (Calamintha), hysop (Hyssopus officinalis), lavendel (Lavandula angustifolia), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), blauwe distel (Eryngium), Perovskia atriplicifolia en ezelsoor (Stachys byzantina). Ook keukenkruiden zoals oregano, rozemarijn, salie en tijm zijn grijs, winterhard én je kunt er nog van oogsten ook.

5. Mediterrane bomen

Veel mensen die het vakantiegevoel willen vangen in hun tuin, grijpen direct naar een olijfboom. Inderdaad een echte sfeermaker, maar het feit dat hij ‘s winters in noppenfolie moet worden ingepakt, doet voor mij een groot deel af aan de charme. Net zo exotisch met zijn gelobde blad daarentegen is de vijg, waarvan je in de nazomer ook nog eens de heerlijke vruchten plukt. Kies voor een ras dat het goed doet in Nederland zoals de winterharde Ficus ‘Brown Turkey’. Wil je toch het olijfgevoel in je tuin dan is de wilgbladige peer (Pyrus salicifolia) een mooie winterharde look-a-like.

Foto’s: MBI De Steenmeesters

nog meer: bloggers