WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Minder tegels, meer tuin: dit zijn de voordelen

Een tuin met alleen maar tegels past niet meer in ons huidige tijdsbeeld, vindt tuinblogger Kristel. Door voor alternatieven te kiezen creëer je balans, verkoeling en leven in de tuin. In dit blog deelt ze de voordelen van minder tegels en meer beplanting in de tuin.

vtwonen blog kristel | minder tegels meer tuin tegelpad waar gras doorheen kan groeien
Vitrage-tegels van Marlux

Dat kan cooler

Tien jaar geleden kwam je ermee weg: een compleet betegelde tuin. Inmiddels valt het fenomeen tegeltuin in dezelfde categorie als roken: er zijn mensen die eraan beginnen, maar erg populair is het niet. Gelukkig maar, want tegeltuinen leveren net als sigaretten niet veel goeds op. Voor het klimaat niet, voor de biodiversiteit niet, maar ook voor jezelf niet. Wist je dat de temperatuur op een tegelterras al snel 10°C hoger is dan op een gazon? Zeker als er daarnaast ook geen planten of bomen in de tuin staan.

Terrastegels op praktische plekken

Toegegeven: mijn eigen tuin bestaat voor een derde uit tegels. Natuurlijk heb ik daar goed over nagedacht. Zitten of loungen doe ik het liefst onder de overkapping, waar tegels nu eenmaal superpraktisch (en eerlijk is eerlijk: gewoon mooi) zijn. Achterin de tuin hebben we ook een strook betegeld, zodat we zonder uitglijden van het tuinhuis naar de tuinpoort kunnen fietsen. Maar de rest van de tuin, die is groener dan groen. Elke zithoek in onze tuin wordt omringd door weelderige vaste planten. Ook staan er twee kleine bomen in onze tuin die voor verkoeling zorgen. Een pergola overgroeid met blauweregen overschaduwt het tegelterras achterin de tuin. Dat voel je, want onder het groene bladerdek is het een stuk aangenamer dan een paar stappen ernaast.

vtwonen blog kristel | minder tegels meer tuin strandtuin met zand en strandstoel
Strandtuin van De Tuinen van Appeltern
vtwonen blog kristel | minder tegels meer tuin grind onder tuintafel
Alpengrind van Amagard.

Tuintegels: een bron van hitte

Met een tegeltuin bedoel ik een tuin die vrijwel in z’n geheel betegeld is. Waar hooguit een paar bloembakken of een stuk kunstgras het ‘groen’ vormen. Waar je in de zomer niet kunt ontsnappen aan de hitte. Op de website van Vlinderhof las ik een quote die op mijn lachspieren werkte: ‘Een tegelparadijs met een tuinset erop. Het is een aandoening die je wel vaker ziet in de Vinex. Dat je in de zomer op je zwarte vlakte een Guiness Book of Recordswaardig omelet kunt bakken, realiseren velen zich dan pas.’ Wie geïnteresseerd is in duurzame tuinen, zou Zakboek Voor de Klimaattuin van Marc Verachtert eens moeten lezen.

Grind als alternatief

Bij de aanleg van onze nieuwe tuin leek het midden van de tuin een idyllische plek om in de schaduw van de Gingko te tafelen. Maar aangezien ik aan mijn eigen tegeltax zat – meer dan een derde aan tegels wilde ik niet – hebben we een eetterras op grind gecreëerd. Grindstabilisatiematten houden het grind op hun plek en zo konden we er toch een mooie eettafel met stoelen op plaatsen, zonder dat de poten wegzakken in het grind. Grind is beter voor de afwatering en het voelt koel aan. Bovendien zitten we midden tussen de bloeiende planten, waar een oorverdovend gezoem vandaan komt.

vtwonen blog kristel | minder tegels meer tuin grind onder tuintafel kristels tuin
De tuin van Kristel.

“Eten onder de Gingko klonk

idyllisch.”

Halfverhardingen in de tuin

Als je een tegeltuin hebt vanwege het onderhoudsvriendelijke aspect, dan is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Zo bestaat onze voortuin sinds een maand uit onderhoudsvriendelijke, bloeiende prairiebeplanting in lavasplit, waaraan ik mijn volgende blog zal wijden. Voor grotere oppervlakken is een gazon een goed alternatief, omdat het de hitte reduceert, goed afwatert en per saldo niet al te veel werk oplevert. Een tuinset kun je plaatsen op grind, zoals ik in mijn tuin gedaan hebt, maar je kunt ook kiezen voor dolomiet of Gravier d’or, een strandzandachtig materiaal dat je in de Strandtuin van De Tuinen van Appeltern kunt bewonderen. Ook een goede middenweg: de Virage-tegels van Marlux, die gecombineerd kunnen worden met gras.

Een paar regels voor het terras:

  • Betegel maximaal een derde van je tuin.
  • Grote stukken tuin onderhoudsvriendelijk inrichten doe je met bijvoorbeeld een gazon.
  • Een halfverharding van kiezels of split is waterdoorlatend en zorgt voor minder hitte in de tuin dan tegels.
  • Grote voegen zijn beter dan kleine voegen als het om afwatering gaat.
  • Zorg dat een terras op afschot geplaatst wordt, zodat het niet blank komt te staan. Een lijngoot kan nodig zijn om de afwatering te verbeteren.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers