WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het strandgevoel in de tuin in 5 stappen

De komende tijd vier jij vakantie op je eigen privéstrand. Geen oceaan in de tuin? No worries, tuinblogger Kristel Engelen legt uit hoe je in 5 stappen toch dat relaxte strandgevoel in de tuin creëert.

2017-04 | buiten-vtwonen schommel met kussens

1. Strandgras

Wuivende grassen zijn onlosmakelijk verbonden aan de strandsfeer. Je hoeft heus niet álle beplanting te vervangen door grassen voor een beetje wellness aan huis. Door in de bestaande vaste plantenborders her en der Stipa Tenuissima aan te planten, ontstaat meteen dat fijne strandgevoel in de tuin.

2. Duin in de tuin

Misschien zitten er wel natuurlijke hoogteverschillen in je tuin. Of is er na het uitgraven van een (zwem)vijver wat zand vrijgekomen. Creëer hiermee duinachtige heuvels door ze te laten begroeien met helmgras. Kamsteeg Tuinen pakte het op deze manier aan en verdiende hiermee de titel Tuin van het jaar. De duinen zorgen voor privacy op die plekken waar dat nodig is én geven de boel een strandlook: een win-win.

Tip: helmgras groeit goed in de kustgebieden. Controleer eerst of jouw grond wel geschikt is. Is dat niet het geval, dan zijn er soortgelijke alternatieven.

vtwonen blog kristel | strandgevoel in tuin helmgras pergola
vtwonen blog kristel | strandgevoel in tuin helmgras oud hout

3. Meubilair van drijfhout

Een grote loungebank zoals je die alleen op de boulevard tegenkomt, met grote kussens om diep in weg te zakken… Meubilair in geleefd hout past goed bij de strandsfeer. Verweerd hout staat ook fantastisch met een laag witte beits. Mocht je ergens gebruikte strandpalen op de kop kunnen tikken, dan is dit een superstoer detail. Het aangevreten hout herinnert aan de zilte zee en combineert mooi met de ruige beplanting. Voor pergola’s en trappen is robinia een mooie, grillige houtsoort. Denk ook aan houten stapstenen.

4. Strandzand en schelpen

Dolomiet (of Gravier d’or) heeft de kleur van strandzand maar is een sierlijke halfverharding die voor paden, terrassen en zelfs de oprit gebruikt kan worden. Tussen de planten door staan schelpenpaadjes natuurlijk het mooist.

5. Maritieme tuinstyling

Voor het ultieme strandgevoel in de tuin is styling alles: een reddingsboei aan de wand, strandstoelen uitgevoerd in de Bretonse streep en schelpen op tafel. Met vergrijsd blauw of aquagroen transformeert het tuinhuis direct in een strandhuisje.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers