WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het ideale balkon inrichten, zo doe je dat

Balkontuinieren lijkt nauwelijks op ‘gewoon’ tuinieren. Ruimte is altijd een ding, planten hebben het zwaar te verduren en temperaturen lopen snel hoog op. Volgens tuinblogger Kristel Engelen is een balkon inrichten op een slimme manier een kwestie van problemen tackelen.

Plan: balkon inrichten

Wat wil je met je balkon? Denk daar goed over na voordat je aan de inrichting begint. Dat klinkt als een open deur, maar veel mensen zetten lukraak een meubel en wat bloembakken neer om vervolgens tot de ontdekking te komen dat een gezinslid geen zitruimte heeft. Stel je zelf daarom een aantal vragen. Gebruik je het balkon alleen als leeshoek, of wil je juist op het balkon kunnen eten? Denk je er vaak met vrienden neer te strijken? Ligt je balkon het grootste deel van de dag in de zon, of juist in de schaduw? En denk je ook nog in de avonden buiten te gaan zitten? Dan is verlichting natuurlijk wel zo handig en daar heb je elektriciteit voor nodig.

Puzzelen met ruimte

In een tuin ben ik ervan overtuigd: planten zijn minstens zo belangrijk als de tegels en het meubilair. Maar bij het balkon inrichten komen planten toch echt op de laatste plek. Elke centimeter vloerruimte heb je namelijk hard nodig. Gelukkig zijn er heel wat compacte opties om je balkon mooi in te richten. Zo heb je een inklapbaar bankje dat visite een extra plek kan bieden. Je kunt deze ook gebruiken als je buiten wilt werken; je laptop plaats je dan op de Balkonbar, die je over de balkonreling plaatst. Deze Balkonbar is ook nog eens te combineren met een hangtuintje. Compacter kan niet.

blog kristel vtwonen | balkon inrichten planten
blog kristel vtwonen | balkon inrichten bar

Beste planten voor het balkon

Voor planten hoef je in principe nauwelijks vloerruimte te reserveren. Investeer liever in één goede klimplant die je mooi langs relingen en boven je hoofd begeleidt met behulp van spandraden. Zo oogt je balkon supergroen en profiteer je van natuurlijke schaduw. Met behulp van balkonbakken die je aan de reling hangt, kun je ook nog wat leuke bloeiers kwijt. Je kunt kiezen voor planten die blijvend en wintergroen zijn, maar bedenk wel dat ze op je balkon rukwinden, droogte, brandende zon en vorst moeten doorstaan. Klimop, Sedum en blauw schapengras (Festuca glauca) zijn planten die dit overleven. Ga je liever voor een bloem die in de zomer bloeit, dan zijn eenjarige zomerbloeiers een leuke optie. Voor de herfst, winter en lente blijven de ouderwetse viooltjes ultiem. Let wel op dat vrijwel elke balkonplant dagelijks water nodig heeft!

Verkoeling op het balkon

Mijn eerste huis was een appartement met een balkon in de volle zon. Perfect, dacht ik, maar toen het kwik eenmaal tot 30 °C steeg, veranderde ik snel van gedachte. Op een zomerse dag staken mijn vriend en ik de barbecue aan en voor we het wisten zaten we onze spiesjes binnen op te eten: het voelde alsof de temperaturen opliepen tot kokend heet! Enige verkoeling op een balkon kun je verkrijgen met een schaduwdoek of een balkonparasol. Met de kennis van nu zou ik een dakplataan neerzetten; het groene bladerdek kan de temperaturen namelijk nog veel lager krijgen dan een parasol. Heb je die ruimte niet, dan kan een druif of een andere mediterrane klimplant ook flink wat zon en warmte wegnemen. Iets meer hightech: voor directe verkoeling bij extreme hitte kun je een vernevelaar installeren.

blog kristel vtwonen | balkon inrichten planten

“Let op: vrijwel elke balkonplant heeft

dagelijks water nodig!”

Boekentip: Balkon

Wil je meer lezen over dit soort slimme en ruimtebesparende ideeën? Dat kan in het boek Balkon. Hierin laat de schrijver Lotte Coers ook zien hoe je de stijl van de woonkamer kunt doortrekken naar het balkon door middel van kleur- en materiaalgebruik.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers