WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hangbloemen: zo style en verzorg je hanging baskets

Hanging baskets dompelen zelfs de minst vruchtbare buitenruimtes in een zee van kleur. Tuinblogger Kristel overtuigt jou, en zichzelf, dat hanging baskets prachtig zijn én legt uit hoe je ze zelf maakt en verzorgt.

vtwonen blog kristel | hanging baskets paars en witte bloemen

”De hanggeranium is langzaam bezig

met een comeback.”

Schreeuwerig en ouderwets

Eerlijk gezegd zag ik de hanging basket nooit echt als een aanwinst voor de tuin. Vaak hebben ze een hoog villa kakelbont-gehalte, met knalroze fuchsia’s, gele Sanvitalia’s en rode hanggeraniums in de hoofdrol. Niet echt iets wat bij mijn fris-hippe terras past. Daarbij maakt het imago van de geranium (iets met oma’s en erachter zitten) het musthave-gehalte er niet groter op.

De frisheid van appelbloesem

Toch is de hanggeranium (ja, ja, jaren 70-plant!) langzaam bezig met een comeback. Solo in een mand is het best een toffe plant. Maar dat ze ook heel fijn te combineren zijn met andere eenjarigen, bewijst kwekerij Morning Glory in Aalsmeer. De eigenaren zijn gespecialiseerd in eenjarige planten en combineren hanging baskets naar hartenlust. Vaak hangen ze ook een thema aan hun baskets. Zo heet de onderstaande variant ‘Appelbloesem’: een frisse mix van zachtroze en een sprankje rood.

Langbloeiers

Het voordeel van hanging baskets is dat je ze op plekken kunt hangen waar normaal niets kan groeien, bijvoorbeeld aan de pergola, op het balkon of op het terras. De eenjarige planten bloeien van mei tot ver in oktober, iets wat geen enkele andere plant ze nadoet. Heb ik je nu (net als mezelf) enthousiast gemaakt, maar woon je niet bepaald in de buurt van Aalsmeer, dan zou je ook zelf een hanging basket op kleur kunnen samenstellen.

DIY: creëer gemakkelijk een

bloemenzee

vtwonen blog kristel | hanging baskets roze en rode bloemen

Een hanging basket maken

Een witte basket of eentje in ton-sur-ton; de eenjarige planten shop je eenvoudig naar smaak in kleine potjes bij de kweker of het tuincentrum. Vervolgens plant je ze in een grote hangmand, waarin je eerst een passend kokosvel plaatst. Onderin kun je de planten ondersteboven door een snee naar buiten laten piepen. Op deze manier bloeit ook de onderkant van de basket, waardoor je een veel grotere bloemenzee creëert dan de hangpotten van het tuincentrum; die bloeien namelijk alleen aan de bovenkant.

Handenbindertjes

Toegegeven: in mijn twenty’s – het prekinderstadium – waren de bloeiende manden helemaal niet aan mij besteed. De hanging basket vraagt namelijk om dagelijkse aandacht. Reislustige types kunnen er dan ook beter niet aan beginnen. Maar ben je om de een of andere reden net als ik aan huis gekluisterd (dit jaar waarschijnlijk meer dan ooit!) en in staat om er elke dag voor te zorgen, dan kun je een bloemenzee creëren waar menig hart op hol van slaat.

Hanging baskets verzorgen als een pro

  • Geef de basket elke dag veel water; het water moet eruit druipen. Is de grond uitgedroogd? Zet hem in een grote teil met water totdat hij volgezogen is en zinkt.
  • Geef elke week vloeibare plantenvoeding. Doe dit een uur na het watergeven, zo voorkom je dat de meststoffen wegspoelen.
  • Knip te lange ranken af tot 5 á 10 cm vanaf de grond. Hierdoor ontstaat weer een vertakking en kan de plant doorbloeien. Als de basket in zijn geheel te lange ranken heeft, knip dan elke week de 3 tot 5 langste ranken tot 5 á 10 cm vanaf het de grond af.
  • Bij stormschade, extreme hitte of wanneer je een paar weken met vakantie gaat; knip de gehele basket tot 5 á 10 cm vanaf de grond af. Bij de juiste verzorging zal de basket na 3 weken alweer bloeien. Bekijk de knipdemonstratie van Kwekerij Morning Glory.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers