WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De onkruidarme tuin

Thuiskomen uit je werk en lekker genieten van je tuin zonder meteen iets te hoeven doen: dat willen we allemaal wel! Met deze 5 tips van blogger Kristel blijf je het onkruid de baas.

1. Kies voor een gazon (en tuingeluk!)

Je tuin asfalteren is inderdaad een optie om het onkruid in de kiem te smoren, maar erg inspirerend is het niet. Groen is in elk opzicht de meest verfrissende keuze: voor het dierenleven, voor de afwatering, omdat het rustgevend werkt én omdat het een basisvoorwaarde is voor tuingeluk. Volgens deze basisregel zou je tenminste twee derde van het tuinoppervlak met groen moeten vullen. Dat klinkt misschien veel, maar als je bedenkt dat een gazon ook onder die noemer valt, valt het op zich wel mee. Een gazon beslaat al snel een derde van je tuin en scheelt in onderhoud. Natuurlijk duikt er tussen de sprieten ook wel eens een onkruidje op, maar per saldo heb je hier veel minder werk aan dan aan een bloemenborder.

2. Pak wortelonkruiden aan

Eenjarige onkruidjes trek je er zó uit, maar dat geldt helaas niet door vaste onkruiden. Zeker lastpakken als heermoes, zevenblad en akkerwinde kunnen met hun wortelgestellen flink aan de wandel gaan en je leven behoorlijk gaan beheersen. Omdat de afgebroken wortels steeds opnieuw uitlopen is de strijd eigenlijk altijd verloren. Ik heb veel hoveniers gesproken over de aanpak van deze wortelonkruiden en het advies komt neer op deze drie punten: A) Blijf de planten wegplukken en uitputten zodat ze niet de kracht hebben om zich te vermeerderen. B) Wil je er echt vanaf, graaf dan de wortellaag van de betreffende border af en werp alle tuinplanten waarmee het wortelonkruid verweven is op de composthoop. C) Informeer bij de kweker naar planten met sterke wortelgestellen; deze overgroeien de wortelonkruiden waardoor je er eigenlijk mee leert leven.

3. Kies voor smalle voegen

Hoe meer voeg, des te meer onkruid zich ertussen kan nestelen. Een klinkerpad of – terras met veel en brede voegen trekt onkruid aan in optima forma. Een wat grotere strakke tegel van ca. 40 x 40 cm, met voegen van circa 2 mm breed, is een meer onderhoudsvriendelijke optie. Zorg wel dat de afwatering optimaal is door gebruik te maken van afwateringsgoten.

4. Wied op tijd, voorkom bloeiend onkruid

Met name in het voorjaar, als er nog veel kale grond te zien is, schieten de onkruidplantjes als paddenstoelen uit de grond. Als je dan pas na een paar weken weer eens besluit om een rondje te maken, kun je zomaar bloeiend onkruid aantreffen. Dit is een serieuze zaak want op deze manier is de onkruidplant in staat om zich voort te planten in je tuin. Maak dus wekelijks een rondje. Het plukken doe je met de hand; door te schoffelen haal je steeds weer nieuwe bloemenzaden naar het oppervlak, waar licht en lucht de trigger vormen voor nog meer nieuwe onkruidplantjes.

5. Plant bodembedekkers

Veel zand, weinig plant. Vroeger zag je dit soort tuintjes vaker, maar anno 2019 weten we gelukkig beter; daar waar zand is, nestelt zich nieuw leven. De kunst is dan ook om je bodem zo bedekt mogelijk te houden. Bodembedekkende planten zijn goud op dit gebied omdat ze met hun uitlopers de bodem razendsnel bedekken. Kies je voor onderstaande exemplaren, dan staat je bodem ook nog eens maandenlang in bloei!

  • Tuingeranium Geranium ‘Rozanne’: bloeit van mei tot november met kleine paarse bloemetjes. Deze topper doet het bijna overal goed doet, de reden dat je hem vaak in gemeenteplantsoenen terugziet.
  • Klokjesbloem (Campanula poscharskyana): heeft qua bloeiwijze wat weg van bovengenoemde. Bloeit uitbundig tijdens de zomermaanden.
  • Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii): een ideaal plantje voor beschutte stadstuinen en beschaduwde plekken. Met zijn miniblaadjes is het een perfecte gatenvuller voor tussen tegels met brede voegen. Als een soort onkruidje (maar wel een hele leuke!) verspreidt hij het zich door je tuin.
  • Kleine maagdenpalm (Vinca minor): een van de populairste bodembedekkers en wel vanwege zijn sterke karakter. De paarse bloemetjes verschijnen in het voorjaar.
  • Woltijm Thymus praecox ‘Pseudolanuginosus’: dit leuke kruipertje heeft wollige mini-blaadjes en paarse mini-bloemetjes in de zomer. Kan net als slaapkamergeluk tussen de tegels groeien, alleen is deze wat meer geschikt voor zonnige plekken.
  • Ezelsoor (Stachys byzantina): soms verschijnen er bloemen in de plant, maar eigenlijk heeft hij die niet eens nodig! Het viltige, grijze blad is op zichzelf al boeiend genoeg en blijft ook in de winter aan de plant.

Tip

Twijfel je of een plant een goede bodembedekker is? Let bij tuincentra op het Simply-Green label, een merk dat enkel bodembedekkende planten levert.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s Simply-Green

nog meer: bloggers