WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10x de mooiste siergrassen voor in de tuin

Ze zijn makkelijk in onderhoud, geven de tuin een natuurlijke touch en laten zich graag plukken: siergrassen bloeien overal én zijn een toenemende trend in de tuin. Blogger Kristel Engelen deelt haar top 10!

Calamagrostis brachytricha

Calamagrostis brachytricha

Diamantgras bloeit in de herfst en is wonderlijk mooi wanneer er druppels dauw of rijp in de aren terecht komen; je begrijpt wel waar de Nederlandse naam vandaan komt.

Ophiopogon planiscapus ‘niger’

Liefhebbers van interieur vallen vaak als een blok voor dit zwarte gras, ook wel slangenbaard genoemd. Je kunt er bloembakken strak mee aankleden of beplantingsvakken op esthetische manier mee vullen.

Imperata cylindirica ‘red baron’

Heb je dit Japanse bloedgras in de nazomer weleens zonlicht zien vangen? De rode halmen lichten prachtig fel op. Japans bloedgras komt het mooist tot zijn recht wanneer je hem aanplant in een brede strook die diagonaal door de tuin loopt, bijvoorbeeld langs een gazon!

Lagurus ovatus

Lagurus ovatus

Dit gras heeft een hoge aaibaarheidsfactor en wordt ook wel hazenstaartje genoemd. Als je naar korte wollige aren kijkt begrijp je waarom! Jammer genoeg overleeft dit gras onze winters niet. Wel kun je hem elk voorjaar binnen voorzaaien. Dat is de moeite waard, want een paar gedroogde hazenstaartjes staan prachtig in een vaas!

Miscanthus sinensis

Prachtriet is winterhard, goed te combineren met andere planten en is betoverend mooi zodra de rozige aren het zonlicht vangen. Er zijn zo veel verschillende soorten – hoog en laag – dat er voor elke tuin wel een miscanthus is. Al helemaal wanneer je aan een weiland of de waterkant woont; de plant vormt dan een mooie link met de omgeving.

Stipa tenuissima ‘ponytails’

De pluimen van vedergras zijn als witte paardenstaarten en deinen mee in de wind. De helmen zijn heel fijn. Nét alsof je je aan de kust bevindt. Zeker wanneer je dit grasje in groepen aanplant is het effect sterk.

Cortaderia selloana

Pampasgras staat bekend door zijn enorm grote, schitterende aren. In gedroogde vorm blijven ze ook binnen lang mooi. Je moet er wel een ruime tuin voor hebben, want de pol neemt al snel een vierkante meter in beslag en kan wel twee meter hoog worden. ‘Pumila’ blijft iets lager: zo’n 125 cm hoog.

Pennisetum alopecuroides
Calamagrostis acutiflora

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Je ziet dit gras veel in gemeenteperkjes en dat zegt veel goeds: het is een sterke en onderhoudsvriendelijke plant. Hameln heeft geweldig mooie, volle en borstelige aren. Zet er een vak mee vol en je hoeft er niets meer aan te doen.

Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’

Karl Foerster is een oude favoriet van tuinheld Piet Oudolf, die in elke tuin de moeite waard is. Na de bloei verkleurt het gras naar strogeel en behoudt het die kleur gedurende de winter.

Briza media ‘Russels’

Dit trilgras heeft wit met groen gestreepte sprieten en open pluimen die trillen in de wind: een grappig grasje voor wie oog voor detail heeft.

Kristel Engelen

kristel engelen portret

Beukenootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

nog meer: bloggers