WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van duin naar tuin: een strandtuin met siergrassen

Enkele elementen typisch voor aan zee zijn uiteraard zand en helmgras. Prachtig en ongerept, wuivend in de zeewind. Meer en meer zie ik dat ook mensen ermee aan de slag gaan in de tuin. Niet gek ook, grassen zijn gemakkelijk, vergen weinig onderhoud en geven de tuin onmiddellijk een natuurlijke, nonchalante uitstraling. Ik ging wandelen langs enkele prachtige voorbeelden aan de kust en toon je ook mijn eigen exemplaar.

Helmgras

Helmgras is ongetwijfeld het bekendste ‘zeegras’, maar is jammer genoeg niet voor elke tuin weggelegd. Helmgras heeft zeezand en zilte, zoute lucht nodig. Als die elementen niet aanwezig zijn sterft het vaak af of verkleurt het. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel alternatieven die je gewoon in potgrond kunt planten. Bijna elk tuincentrum heeft een ruim assortiment.

En praktisch?

Over het algemeen hebben alle siergrassen graag een zonnige standplaats en een licht vochtige grond. Er zijn groenblijvende soorten (die vind ik het leukst) en soorten die niet wintergroen blijven. Sommige grassen kunnen 2 m hoog worden, andere groeien laag bij de grond. Belangrijk is dus op voorhand goed te weten waar je het gras wil planten, zo kom je snel bij de juiste soort! Grassen kun je ook gewoon in een pot of bak planten en op het terras plaatsen. Persoonlijk vind ik ze het best combineren met een witte plantenbak (zoals je op de foto hieronder ziet).

helmgras witte plantenbak

Creeer de beachlook

Siergrassen laten zich ook zeer gemakkelijk combineren met andere planten of andere grassen. Als je voor een strandvibe gaat kies dan grijsgroene ‘wijde’, eerder lage varianten, die mooi meewuiven in de wind. Plant er ook voldoende. In combinatie met zandkleurige kasseien of kiezeltjes en wat nonchalante struiken creeer je je eigen stukje duin in je tuin. Veel succes!

eliza siergras

Over Eliza van Ergenstussenin.be

Eliza De Waele heeft drie grote passies: schrijven, interieur en de Belgische kust. Voor vtwonen schrijft ze over woonschatten aan zee, want als local kent ze de leukste plekjes en vindt ze de mooiste schelpjes om haar huis te decoreren. Sinds maart 2012 vind je haar ook op haar eigen blog Ergenstussenin, waar ze alles deelt over interieur, styling en de renovatie van haar huis.

Tekst & fotografie: Eliza De Waele

nog meer: bloggers