Email (emaille schijnt taalkundig niet correct te zijn, al voorkomt het een hoop verwarring sinds de introductie van het woord e-mail) is een eeuwenoud materiaal. Het is een glazuurlaag van glas die wordt aangebracht om een voorwerp te beschermen of te decoreren. Zo zijn er zelfs al in de sarcofaag van Toetanchamon stroken email verwerkt.
Nostalgie
Email is niet alleen hard en daardoor kras- en roestbestendig, maar ook zeer glad en daardoor hygiënisch. Objecten die geëmailleerd zijn, zijn tevens voor lange tijd beschermd tegen verkleuren. Email geeft mij daarbij een instant nostalgisch keukengevoel. Een eigenschap die niet Wikipediawaardig is, maar voor mij wel de hoofdreden waarom ik altijd een zwak heb gehad voor vintage email.
Vintage email
Er is echter een probleem met vintage email. Tegen de tijd dat het in de kringloop komt te liggen, is het meestal dusdanig afgeragd (het is immers een materiaal dat de tand des tijds zeer lang doorstaat), dat het mooie er meestal wel van af is. Daarbij is email nogal waardevast. Als in: in al die jaren dat ik nu kringlopen bezoek, heeft het niet veel aan waarde ingeleverd. Email is onveranderd duur, zelfs als het dof is en er stukken vanaf zijn.
Twijfelgeval
Heel soms heb je geluk. Al kan het ook zijn dat je dan niet tegen een mooie vintage schaal van email bent aangelopen, maar dat het om een nieuw exemplaar gaat. Het schaaltje op de foto is zo'n twijfelgeval. Het email is nog zo onaangetast dat ik vermoed dat het ding nieuwer is dan ik wil geloven.
Praktische vondsten
Ik gebruik schotels en schalen van email als onderschotel van vintage bloempotten (die nooit waterdicht blijken te zijn en altijd kringen achterlaten), of gewoon als bloempot. Ze komen namelijk weer net in andere motieven en kleuren dan bloempotten van steen. En ik gebruik schalen van email bijvoorbeeld ook om gft in te doen, zodat we niet de hele dag op en neer naar de kliko hoeven te lopen. Omdat het materiaal zo sterk is, kan je er eens flink mee op de rand van de kliko rammen als je hem leegt zonder dat direct de stukken ervanaf vliegen.
Kringloopvondsten hoeven echt niet alleen maar tentoongesteld te worden. Ze kunnen ook gewoon, net als in de vervlogen jaren waarin ze werden gemaakt, hartstikke praktisch zijn.
Oh Marie
Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.
Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.