WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo leg je de basis voor je eigen pluktuin

Het is april, en dat is de ideale maand om bloemen te zaaien. En wat is er mooier dan je eigen tuin vol bloemenpracht? Daarom aan de slag met de bloemzaad, bloempotten en aarde: pluktuin in de maak!

Poging 1: mislukt

Vorig jaar mislukte mijn self made pluktuin jammerlijk. Met enthousiasme strooide ik lukraak wat zakjes met bloemzaadjes leeg in onze perkjes. Het leek me wel wat, zo’n Engelse cottage-achtige border waarin de verschillende bloemen rijkelijk bloeien en je af en toe een handvol kunt plukken om thuis in een vaas te zetten. Maar helaas, mijn enthousiaste maar enigszins nonchalante aanpak was geen succes, want ik heb vorige zomer geen enkele bloem op zien komen. Laat staan dat er zelfgekweekte bloemen in een vaas op tafel stonden, waar ik met een gelukzalige blik naar kon kijken.

Take 2

Tijd voor een nieuwe poging. Bezint eer ge begint, dus ik heb me wat beter voorbereid op het kweken van bloemenweelde in eigen tuin. Deze keer ga ik de bloemen binnen voorzaaien, en zodra de plantjes groot en sterk genoeg zijn zet ik ze buiten in de tuin. Ik kocht een mix van bloemzaden die eenmaal uitgegroeid veel vlinders naar de tuin trekken en een zakje met zaadjes waar klaprozen in verschillende tinten uitkomen. Klinkt al prachtig, nu de uitvoering nog.

Woensdagmiddagklusje

Samen met dochter Yfke ging ik aan de slag. We zetten het aanrecht vol met terracotta potjes en vulden deze met verse potgrond. We zaaiden de bloemzaadjes met zorg in de aarde en schreven op houten labeltjes welke bloemen er in welk potje zitten. Met een bloemenspuit maakten we de aarde vochtig en we verplaatsten de potjes naar de vensterbank waar veel licht maar geen volle zon op staat.

Een paar tips

En nu regelmatig water geven en afwachten maar of de zaadjes goed uitkomen. Ik ben benieuwd of het deze zomer wel gaat lukken om een eigen pluktuin te creëren. In mijn voorbereiding verzamelde ik een paar tips die handig zijn om te weten voor je zelf aan de slag gaat met het voorzaaien van bloemen:

  • Gebruik geen tuingrond of oude potgrond, maar het beste is zaai- of stekgrond uit een zak van tuincentrum. Dat is schoon en mooi van structuur.
  • Schone grond dus, maar ook schone potten. Heb je geen voorraad bloempotjes? Gebruik conservenpotjes, blikjes of maak zelf zaaipotjes van closetrolletjes, eierdoosjes of kranten.
  • Beschrijf plantenlabels, wasknijpers of ijscostokjes met een potloodje en steek ze bij in het potje, zodat je weet wat en wanneer je hebt gezaaid.
  • Geef regelmatig schoon water.
  • Dek de potjes eventueel af met huishoudfolie om de zaadjes sneller te laten kiemen. Wel af en toe laten luchten en de folie helemaal verwijderen als de zaadjes uitgekomen zijn.
  • Zet de potten op een lichte plek.
  • Zodra de opgekomen plantjes een paar groene blaadjes hebben, kun je ze voorzichtig per plantje in een nieuw potje zetten om ze verder te laten groeien.
  • Na de laatste nachtvorst (ongeveer half mei) kunnen de plantjes in de tuin worden gezet.

Heb jij nog handige tips om de pluktuin in wording te laten slagen? Ik hoor ze graag!

Elske

1-elske_profielfotoElske droomde er al jaren van om haar eigen kaarten en posters te ontwerpen. Ze volgde een opleiding grafisch ontwerp, startte een blog en er ging een wereld voor haar open. Inmiddels heeft ze haar eigen posters en kaarten, te koop op haar blog elskeleenstra.nl. In haar blog op vtwonen deelt ze haar momenten klein woongeluk. Veel plezier!

Bron: Tekst & fotografie Elske Leenstra

nog meer: bloggers