Dit is waarom designs van plastic zo fantastisch zijn
Altijd al een lesje geschiedenis over plastic gewild, in combinatie met eigentijds vernieuwend ontwerp? Lees dan vandaag mee in de blog van Max & Guido van het platform StudentDesign en zie waarom plastic zo fantastisch is.
Plastic fantastic
Iets meer dan 100 jaar geleden werd de eerste kunststof uitgevonden. Het mocht vervolgens nog tot de helft van de vorige eeuw duren voordat het overgrote deel van de kunststoffen zijn intrede deed. Vervolgens ging het hard en groeiden de toepassingen voor plastic als paddenstoelen uit de grond: van tandenborstels tot waterflesjes en van behuizingen tot rietjes. Plastic, zoals de Engelse benaming van kunststof luidt, werd gezien als het nieuwe goud: het was goedkoop en te fabriceren in nagenoeg elke vorm. Decennia later kijken we met een nieuwe blik naar dit multifunctionele materiaal. Ook tof: deze kunstenares maakt kunst van gerecycled plastic.
Het nieuwe goud
Alexander Schul studeerde met zijn ‘Substantial’ project af aan de MAFAD academie in Maastricht. Alexander onderstreept als geen ander de fantastische kwaliteiten van plastic, maar plaatst ook een kanttekening. De massaproductie van (goedkope) plastic producten en verpakkingen heeft immers zijn weerslag op het milieu – zeker als het plastic niet meer hergebruikt wordt. Tegenwoordig zien we natuurlijk veel initiatieven waarbij gebruikt plastic wordt gezien als bron voor een nieuw product. Op het moment zien we daar globaal wél twee uitersten in. Zo kun je het gebruikte plastic compleet vermalen, waardoor minuscule plastickorrels weer kunnen worden omgesmolten tot een nieuw product. Hiermee verdwijnt wél de geschiedenis van het vorige product – en dat is juist een andere kwaliteit waar ontwerpers mee aan de slag gaan. Anderzijds zie je daarom veel producten ontstaan waar je een breed scala aan plastic kleuren vermengt. Dat levert fantastische terrazzo-achtige patronen op! Maar ook dat kent een nadeel – de ‘platen’ zijn niet meer te verwerken in allerlei, organische, vormen. Ofwel wordt er daarmee een keuze gemaakt voor vormvrijheid of voor ‘geschiedenis’. Een combinatie daarvan, dat is écht het nieuwe goud.
Unieke meubelserie
Ga er maar aanstaan zou je zeggen. Alexander ging de uitdaging aan en ontwierp een prachtige meubelserie bestaande uit een bijzettafel, lamp en stoel. Hij smelt daarvoor polystyreen – een plastic soort – om tot plaatmateriaal. Het patroon dat ontstaat is afkomstig van de kleine stukken plastic en is elke keer uniek, maar door de productiemethode heel goed toepasbaar op grote schaal. Om de platen vervolgens te buigen maakt Alexander gebruik van thermovormen, waardoor de rondingen als het ware samensmelten en het de constructie sterkt. De objecten zijn hierdoor ook relatief licht!
Elk product krijgt z’n eigen karakter
De producten zijn gemaakt van verschillende kleuren polystyreen platen: van gespikkeld tot een haast ‘marmer’ zwart. Hierdoor krijgt elk product zijn eigen karakter. Juist door de manier van vervormen en de combinatie van kleuren in elk ontwerp vormt het een bijzonder geheel. Leuk feitje over de projectnaam ‘Substantial’: deze komt voort uit de substantie waarvan het gemaakt is (plastic), maar ook omdat het een substantiële bijdrage levert aan het milieu – op dit moment wordt slechts 40% van al het plastic gerecycled. Als alle recyclingprojecten net zo mooi zijn als dat van Alexander dan gaat dat percentage in de toekomst vast substantieel omhoog!
StudentDesign
Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!
Bron: Tekst StudentDesign | Fotografie Alexander Schul, Units Digital Production