Design in de buitenlucht: 4 natuurlijke ontwerpen

Plantenbak waarin koffiedik als plantenvoeding kan worden gebruikt. Ontwerp: Melahat Köseli. Beeld

De dagen worden langer en de zomer is nabij, tijd om naar buiten te gaan dus. In dit blog behandelen Max en Guido van StudentDesign design dat in het teken van ‘buiten’ staat. Van duurzame plantenbak tot speeltoestel voor volwassenen: deze ontwerpen zetten de buitenlucht in het zonnetje.

Lees verder onder de advertentie

Koffie voor de planten

Met het ontwerp van Melahat Köseli kun je op een bijzondere manier tuinieren. Wist je dat de gemiddelde Nederlander dagelijks zo’n 1,5 kilo aan afval produceert? Sommige van die grondstoffen kun je prima hergebruiken. Neem bijvoorbeeld koffiedik, dat kun je in de tuinset van Melahat gebruiken als meststof. Strooi het in de plantenbak en het fungeert als voeding voor je bloemen. Nadat de bloemen volgroeid zijn, kun je het koffiedik als plantenvoeding in de tuin gebruiken. Zo groeit er iets moois uit je afval. Het is een perfect ontwerp voor kleinere huishoudens. Ook tof: het maakt je bewust van de manier waarop je met de natuur omgaat.

Rugzakgieter

Heb jij veel planten in de tuin? Die verdienen in de zomer extra aandacht én het nodige water. In de meeste gevallen biedt een tuinslang de beste oplossing, maar als deze te kort is ben je aangewezen op een gieter. Helaas is die vaak ellendig zwaar. Vanuit dit fysieke ongemak kwam Sonja Allenspach op het idee om water op de rug te dragen, in een rugzak. Sonja heeft goed nagedacht over de verdeling van het water en gewicht. Zo voegde ze een lasnaad toe, zodat het water niet gaat klotsen. Ideaal aan deze ‘rugzakgieter’ is dat je niet hoeft te bukken bij het vullen ervan, omdat de onderdelen ontworpen zijn om op bestaande kraantjes en tuinaansluitingen te passen. Zit de rugzak vol? Gieten maar! Dit ontwerp laat zien wat er gebeurt als je ontwerpt vanuit een dagelijks ongemak. Tof!

Rugzakgieter. Ontwerp: Sonja Allenspach.  Beeld
 Rugzakgieter. Ontwerp: Sonja Allenspach.  Beeld

Opgooi opblaasboot

Voor dit ontwerp heb je naast groen ook blauw nodig: water! Wasserlaüfer, een ontwerp van Frauke Zoë Taplik, is een vederlichte opblaasboot die werkt als een opgooitent. ‘Schipper mag ik overvaren’ beantwoord je nu met een ferme ‘ja’. Een gebruiksaanwijzing is niet nodig, want je wappert ermee in de rondte, vangt daardoor wind en knoopt de boot dicht. Varen maar! Een rood aangelopen hoofd is – eindelijk – verleden tijd. In opgerolde staat heeft de boot het formaat van een twee liter fles en weegt het slechts 1,2 kilogram. Je kunt het dus makkelijk in je rugzak meenemen wanneer je de wijde wereld ontdekt. Ideaal om avontuurlijk verborgen meertjes en beekjes te bevaren.

Lees verder onder de advertentie
Opgooi opblaasboot. Ontwerp: Frauke Zoë Taplik.  Beeld
Schommelstoel. Ontwerp: Taylor Scott Ross.  Beeld

Grotemensen schommel

Soms hoef je niet eens naar buiten te gaan om het gevoel van buiten te ervaren. Denk eens terug aan jouw jeugd waarin je ongetwijfeld menig speeltuin terroriseerde met gekir en gegil. Voor het avondeten naar binnen komen was een straf. Ons favoriete speeltoestel was (en is) de schommel. Dat gevoel dat je benen je voortdurend tot grotere hoogtes stuwden was magisch! Het ontwerp van Taylor Scott Ross brengt het kind weer in je naar boven met een schommel voor volwassenen. Wist je trouwens dat beweging de concentratie stimuleert? Wij gebruiken dat graag als excuus om uren op deze schommel te spenderen. Als een kind zo blij! Met al deze prachtontwerpen heb je zin om naar buiten te gaan toch?

StudentDesign

beeld vtwonen Beeld

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

Lees verder onder de advertentie

Bron: Tekst StudentDesign | Fotografie via ontwerpers