6x Duurzaam Dutch Design Week
Van 22 tot en met 30 oktober staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. Negen dagen duurt het grootste designevenement van Nood-Europa. Er is werk te zien van meer dan 2.500 ontwerpers, verspreid over 100 locaties in de stad. Zoveel te zien, daarom selecteerde ik alvast 6 duurzame must-sees. Veel plezier!
Nederlands onkruid kun je eten – door de Onkruidenier
Is onkruid wel zo ongewenst? De Onkruidenier geeft ongewenste natuur in de stad weer een waardevolle betekenis. Met de Veldwerkplaats reist hij door Nederland. In deze mobiele werkplaats zitten oogstmeubels, een veldkeuken, droogkast en werkbanken. Alles wat nodig is om wilde bruikbare planten te oogste enverwerken tot eetbare ervaringen. Het resultaat? Tongstrelend: van parkpesto tot strandgroente, van Oranjebittertje tot wilde theemelanges.
Locatie: Atelier NL, Central Area
Stroopwafels van groentepulp – door Chloé Rutzerveld
STROOOP! De eerste stroopwafel gemaakt van groente. Één wafel wordt gemaakt van 100 gram wortel, biet of knolselderij. Deze knolgewassen zijn van zichzelf al lekker zoet. De wafels worden gemaakt van de buitenbeentjes uit de groente-industrie. De A-keuze groente gaat direct naar de consument en de overige groente krijgt een tweede kans als Nederlandse lekkernij.
Locatie: Ketelhuisplein, Strijp Area
Van het land aan tafel – door Atelier NL en Dutch Cuisine
In deze samenwerking brengen Atelier NL en Dutch Cuisine Nederlands eten op tafel. De diners zijn gebaseerd op de Nederlandse cultuur en traditie, maar worden vormgegeven door de eenvoud en functionaliteit van modern Dutch design. De maaltijden worden geserveerd op borden en glazen gemaakt van Nederlandse grond- en zandsoorten.
Locatie: Atelier NL, Central Area
Upcyclen van glasafval – door de Bottle-up Foundation
Voor het Afrikaanse eiland Zanzibar zijn toeristen een steeds belangrijkere bron van inkomsten. Maar tegelijkertijd zorgen deze toeristen voor een toename van (glas)afval. Het eiland heeft geen faciliteiten om dit te verwerken en daarom belandt het afval in de natuur. De Bottle-up Foundation werkt samen met Nederlandse designers en lokale ambachtlieden. Samen ontwikkelen ze nieuwe producten uit glasafval. Deze producten kunnen op het eiland zelf gebruikt worden, zoals de bottle | brick. Een bouwsteen uit glas en cement. En de Trending Terazzo, een materiaal waarvan duurzaam meubilair gemaakt kan worden.
Locatie: Klokgebouw, Strijp Area
Fruitleer – door Koen Meerkerk & Hugo de Boon
Wist je dat 30% van de landbouwgrond wereldwijd gebruikt wordt om voedsel te produceren dat verpilt zal worden? En dat er jaarlijks wereldwijd 1.3 biljoen ton voedsel wordt weggegooid? Fruitleather Rotterdam ontwikkelt een milieuvriendelijk proces dat afgedankt fruit omzet in duurzaam, leer-achtig materiaal. Om daar in de toekomst schoenen en handtassen van de maken.
Locatie: Klokgebouw, Strijp Area
Servies uit melk-eiwit – door Tessa Silva-Dawson
Ontwerpser Tessa Silva-Dawson gebruikt eiwitten uit het melkoverschot uit het Verenigd Koninkrijk om caseïne plastics te maken. Caseïne werd begin 20e eeuw commercieel geproduceerd, maar raakte halverwege de 20e eeuw uit gebruik. Dit project heeft verscheidene processen uit de originele caseïne productie aangepast en opnieuw ontworpen om aan te sluiten bij het gebruik van verse melk, direct afkomstig van de zuivelboerderijen.
Locatie: Klokgebouw, Strijp Area
Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met . Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog .
Beeld: 1. de Onkruidenier | 2. STROOOP! foto’s door Bram Saeys | 3. Atelier NL en Dutch Cuisine | 4. Bottle-Up foundation | 5. Fruitleather Rotterdam | 6. Tessa Silva-Dawson