Zelf plastic recyclen met Precious Plastic
Plastic afval… Eén van de grootste problemen van de moderne consumptiemaatschappij. Dave Hakkens heeft daarom de Precious Plastic machine ontwikkeld. Op de website van Precious Plastic kun je de handleiding downloaden om zelf een machine te maken. De materialen en gereedschappen zijn eenvoudig en overal ter wereld verkrijgbaar.
Zo kan iedereen een eigen machine bouwen én plastic recyclen tot een waardevol object. Bouwmaterialen bijvoorbeeld. Of sieraden. Of telefoonhoesjes… Voor eigen gebruik of om te verkopen. Dit geeft iedereen wereldwijd de mogelijkheid om je omgeving op te ruimen en ook nog eens een inkomen te genereren.
Locate: Sectie-C: Club C – map no. 99
Nog een oplossing voor plastic afval: ECO-oh
Wist je dat niet al het plastic dat je inlevert gerecycled kan worden? Tenminste, bij veel recyclaars verdwijnt dit plastic in de verbrandingsoven.
Maar niet bij ECO-oh. Deze Vlaamse fabriek verwerkt jaarlijks tonnen van dat plastic tot een nieuwe grondstof die ook nog eens biologisch afbreekbaar is. Daarnaast werken ze samen met kunstenaars en designers. Dit geeft plastic extra waarde, waardoor mensen het minder snel als wegwerpartikel beschouwen.
Tijdens Dutch Design Week zie je 4 samenwerkingen tussen designers en ECO-oh. De H-bench op de foto is een samenwerking met Studio Segers. Onvoorstelbaar hè, maar echt gemaakt van boterkuipjes en plastic zakken.
Locatie: Ketelhuisplein – map no. 26
100% geleend: People's Pavilion
Een gebouw maken én inrichten zonder afval te produceren. Dat was het doel van Overtreders W. En het is gelukt. Het People's Pavilion is het kloppende hart van de Dutch Design Week. Alles is geleend. Na afloop krijgt iedereen zijn spullen weer terug.
Nou ja, bijna iedereen. De gevel op de begane grond is gemaakt van de oude gevel van bol.com en die wordt na Dutch Design Week elders weer gebruikt. En de gevelbekleding is gemaakt van gerecycled plastic. Ingeleverd door inwoners van Eindhoven.
Locatie: Ketelhuisplein – map no. 26
PLANTI15 – worst van oesterzwammen
Stel je voor dat je op hetzelfde stuk land 15 keer meer plantaardig eiwit kan verbouwen dan dierlijk? Dat betekent dat je worsten kan maken die 15 keer langer zijn.
Daarom bedacht Doreen Westphal van Botanic Bites deze plantaardige PLANTI15 worst. Gemaakt van oesterzwamvoetjes. Die werden eerst niet gebruikt, maar zijn wel hartstikke voedzaam, vol eiwitten. Eet smakelijk!
Locatie: Ketelhuisplein – map no. 26
Twenty – schoonmaakmiddelen zonder water
Afwasmiddel, shampoo, allesreiniger… Al deze producten bestaan voor meer dan 80% uit water. Wat als dat water later pas wordt toegevoegd? Dat scheelt een hoop transport én verpakkingsmateriaal.
Oh en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Mirjam de Bruijn ontwikkelde Twenty als haar afstudeerproject aan de Design Academy. Kan iemand dit in productie nemen? Ik ben fan.
Locatie: Design Academy Graduation Show – de Witte Dame – map no. 51
Laura en James
Laura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar . Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met .
Bron: tekst www.lauraenjames.com | fotografie: 1. Precious Plastic 2. ECO-oh 3. People's Pavillion 4. Botanic Bites 5. Femke Rijerman voor Mirjam de Bruijn