Woonidee: een binnenraam voor meer verbinding en licht in huis

null Beeld vtwonen 2-2022 | productie INSIDEHOMEPAGE| styling KIM TIMMERMAN | fotografie LOUIS LEMAIRE
Beeld vtwonen 2-2022 | productie INSIDEHOMEPAGE| styling KIM TIMMERMAN | fotografie LOUIS LEMAIRE

Is het donker in huis? Of voelen de ruimtes hokkerig aan? Dan kan een binnenraam dé oplossing zijn. Je scoort er meer daglicht mee en het werkt optisch vergrotend. Bovendien zorgt het voor meer verbinding tussen de ruimtes en de bewoners.

Lees verder onder de advertentie

Het grote binnenraam van Bob en Lieselotte

Tijdens het binnenkijken in dit honderd jaar oude pand van Bob en Lieselotte in Amsterdam maakte het plafondhoge binnenraam een schitterend statement. De voormalige kruidenierswinkel was donker toen het stel dit huis kocht, maar mede dankzij deze glazen wand werd het geheel omgetoverd tot een heerlijke gezinswoning. Een binnenraam zorgt niet alleen voor licht en zicht naar buiten, maar werkt ook mee aan een gezonder binnenklimaat.

LEES OOK
Checklist voor het plaatsen van een binnenraam

Verschillende stijlen

Een raam hoeft niet perse rechthoek en doorzichtig te zijn: Bob en Lieselot kozen bijvoorbeeld voor een hele wand van glas met donkere, stalen kozijnen. De stoere, industriële stijl hiervan weerspiegelt goed de sfeer en de stijl van hun huis. Overweeg je zelf een binnenraam te plaatsen? Kies dan voor een stijl die bij jouw woning past. Zo lijkt het alsof het raam er altijd al heeft gezeten. Bij een jaren 30-huis kun je bijvoorbeeld denken aan een binnenraam van glas-in-lood of een rasterwerk zoals we kennen van oude paneeldeuren. Wil je die 70s vibe in huis benadrukken? Dan zijn dikke glastegels een aanrader. We zetten hieronder wat voorbeelden op een rij.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen 2-2022 | productie INSIDEHOMEPAGE
Beeld vtwonen 2-2022 | productie INSIDEHOMEPAGE

Ga voor een binnenraam dat bij de stijl van de woning past.

De grootte van het binnenraam

Bij een binnenraam hoef je niet meteen te denken aan een flink formaat, zoals op de foto’s hierboven het geval is. Je creëert ditzelfde effect ook al met een klein venster. In dit appartement in Parijs hebben de bewoners bijvoorbeeld gekozen voor kleinere, moderne ramen met zwarte kozijnen. Dat kleine beetje extra zonlicht geeft al veel meer energie.

Lees verder onder de advertentie

Scandinavisch doorkijkje

Ook in dit Stockholmse appartement van Ana en JonCha is gekozen voor een doorkijkje naar de kinderkamer. De keuken werd opgesplitst, zodat er een kinderkamer kon worden gemaakt. In de scheidingsmuur lieten Ana en JonCha een tijdloos en minimalistisch raam plaatsen, zodat het daglicht vanuit de keuken doorstroomt.

Een binnenraam en privacy

Je hoeft niet direct al je privacy op te offeren in ruil voor meer daglicht. Kies in de slaapkamer bijvoorbeeld voor ribbel- of matglas, waar je niet doorheen kunt kijken. Een voorbeeld zien? Kijk binnen in dit kleurrijke appartement in Amsterdam, waar de bewoners voor een DIY constructie met matglas kozen. De lattenwand met glas laat veel licht door, maar zorgt tegelijk voor privacy in de slaapkamer.

Bron: vtwonen 2-2022 | productie INSIDEHOMEPAGE | styling KIM TIMMERMAN | fotografie LOUIS LEMAIRE

Lees verder onder de advertentie