WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalig zadenpakhuis in Delft

Een oud zadenpakhuis aan een van de gezelligste grachten in hartje Delft: een Hollandser tafereel bestaat er bijna niet. Binnen is het allesbehalve dat. Daar maakten Pauline en Björnd een serene oase met liters witte betonverf, 125 pallets en planten – heel veel planten.

houten eettafel in bohemian interieur met veel kamerplanten en Perzisch tapijt
ronde deur van glas en hout voor slaapkamer
witte boekenkast met planten en servies naast donkerbruine vintage houten tafel

Vers gezaagd hout

Het avontuur begint al bij de voordeur. Als die openzwaait, stap je in een lange gang waarvan de muren van plint tot plafond met underlayment zijn betimmerd. Het ruikt er naar vers gezaagd hout. Zodra je een voet op de eerste traptrede zet, floept ernaast een zachtroze lichtlijn aan die bezoekers naar boven voert. Eenmaal boven, op de tweede etage, stap je in het serene domein van Pauline en Björnd: een enorme witte ruimte, met ramen die betoverend uitzicht bieden over de binnenstad van Delft.

rotan stoel in bohemian interieur omringd door hangplanten en kamerplanten
hal met balken en grote tropische planten
zolderkamer met zichtbare balken en bed op pallets
witte robuuste trap in huis met veel balken

Groene oases

‘Frisse bedoeïenenstijl’, noemt Pauline haar woonsmaak. Dat moet even bezinken, maar eigenlijk is het treffend gekozen. Elke verdieping van het dubbele bovenhuis is namelijk één grote ruimte, met uitnodigende ziteilanden en heel veel planten – als groene oases in het witte landschap. Zo mooi was het natuurlijk niet toen het stel het huis drie jaar geleden kocht. Pauline: ‘Het waren twee vervallen etages boven een kapperszaak. De duiven vlogen er letterlijk doorheen. Het grove werk – doorbreken, strippen, leidingen leggen – lieten we over aan professionals, maar voor de rest hebben we alles zelf gedaan. Björnd heeft bijvoorbeeld 125 oude houten pallets naar boven gesjouwd, waarvan we de ziteilanden hebben gemaakt. En alle balken die je ziet, heb ik stuk voor stuk afgeschrobd met een schuursponsje. En vervolgens afgeplakt om de boel te witten. Zonder overdrijven: ik geloof dat ik anderhalf jaar met een schuursponsje of een verfkwast in mijn handen heb gestaan, maar ik heb er geen seconde spijt van.’ Meest bijzonder zijn alle groepjes planten, verspreid door het huis. Als grote stillevens op de pallets, bij elkaar aan het plafond, als jungle in de badkamer. Ze zijn het visitekaartje van Pauline, die dit jaar als zelfstandig groenstylist is begonnen. ‘Onlangs heb ik mijn opleiding tot bloemist afgerond, maar mijn groene vingers heb ik van huis uit meegekregen.’

boerenkeuken met metalen apparatuur, veel hout en een ladder
lampenkap frame met bloemen
nog meer: binnenkijken