Nieuwbouwhuis onder de rook van Amsterdam

Achter de antieke voordeur is het altijd lente. De bewoners maakten van hun nieuwbouwhuis een plek vol licht. “Een basis in wit in alle nuances geeft mij rust, licht en ruimte.’

Nieuwbouwhuis in Amsterdam

Dana’s favoriete plek in de woonkamer laat zich makkelijk raden, ook al is ze even niet in de buurt. In de comfortabele fauteuil – een designklassieker, de Tulip van Artifort – ligt een zachte plaid. De stoel, vlak naast de houtkachel, is naar een van de grote openslaande deuren gericht; een baan zonlicht valt ongehinderd naar binnen. Ernaast, op een brocante tafeltje van de kringloop, staat een grote koffiemok. Poes Noortje ligt vlakbij te slapen. Het klopt, beaamt Dana lachend als ze komt aanlopen. ‘Met de poes op schoot en het vuur in je rug naar de tuin kijken; er is niks beters.’ Voor haar werk als fotografe is ze vaak op pad, als ze thuis is, wil ze rust en ruimte om zich heen. ‘Ik ben opgegroeid in een dorp, houd heel erg van buiten, van de natuur. De stad is ook heerlijk en onmisbaar, met alle prikkels en invloeden, maar voor mij en mijn familie is het buitenleven een must.’

Kant-en-klaar ontwerp

Toen zij en Dick op zoek gingen naar een huis voor hun groeiende gezin – zoontje Verne was een baby, dochter Bronte zes jaar oud – wilden ze een oud huis. ‘Maar wat we zochten, was niet te vinden.’ Het te-koop-bord bij een huis met grote tuin, onder de rook van Amsterdam maar wel helemaal in het groen, trok haar aandacht. ‘Het huis moest het veld ruimen, wij wilden zelf bouwen. Maar het moest makkelijk en snel. 
De periode is ons leven was te hectisch om voor een traject met een architect te kiezen.’ Haar pragmatische inslag bracht haar op het idee eerst een goede bouwer te zoeken en vervolgens uit zijn catalogus een kant-en-klaar huis te kiezen. Dat zou weinig verrassingen en problemen moeten opleveren en hun toch de kans geven eigen accenten te leggen. Het bleek een goede keus. Van de koop tot de oplevering van het huis kostte nog geen jaar en de bouw duurde uiteindelijk maar drie maanden.

Bron: vtwonen april 2014 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Jessica Bouvy

nog meer: binnenkijken