WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest

Hun woonplaats Soest past perfect in dat plaatje van ‘rust’ van Boris en Deirdre. Toch zijn ze daar bij toeval terecht gekomen. ‘We woonden met z’n vieren in het centrum van Amersfoort, toen ik zwanger werd van de tweeling. Omdat het huis te klein zou worden, moesten we op zoek naar iets groters.’

vtwonen 13-2019 | Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest eetkamer
Muurverf Black Blue van Farrow & Ball. Tafel ARP Design. Stoelen replica’s van Borge Mogensen’s J39 via Swivel UK. Kinderstoelen marktplaats.nl. Krukje Hema. Lampen HKliving. Schaaltjes, kopjes en vaasjes van Iittala, Broste Copenhagen, Annemieke Boots Ceramics, Søstrene Grene. Kommetjes links van Atelier Juliette Warmenhoven. Grenenhouten vloer, afgelakt met Skylt, via Wood and Stones.
vtwonen 13-2019 | Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest eetkamertafel
bank biege
Bank en tafeltje Ikea. Kussens Dille & Kamille, House Doctor, Malagoon. Krans zelfgemaakt. Schilderij van Wim Biewenga. Schaaltjes en vaasje van Iittala, Broste Copenhagen en Lindform.

Van gymzaal naar boerderij

Ze hadden hun huis echter al verkocht en woonden tijdelijk in een dure huurwoning. ‘Dat betekende dat we geen tijd meer hadden om rustig te zoeken.’ In Amersfoort vonden ze niks wat binnen hun budget paste, dus gingen ze breder zoeken. ’We reden een keer toevallig door deze straat in Soest, en omdat we het zo’n mooi straatje vonden, keken we meteen of er huizen te koop stonden.’ Het waren er twee: een jaren 30 woning, waar bij een open huis rijen mensen voor de deur stonden. En de helft van deze boerderij, die al een tijd te koop stond en waar niemand kwam kijken behalve Deirdre en Boris. Omdat er heel veel aan moest gebeuren (‘Zeg maar: alles’) of misschien omdat er geen achtertuin, maar wel een twintig meter diepe voortuin was. Deirdre: ‘Wij voelden meteen dat dit huis voor ons was.’ 

vtwonen 13-2019 | Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest woonkamer
Houtkachel Lars 900 van Dik Geurts. Kleine vaasjes op de schouw van Het Serviesfabriekje. Wandlamp M.OSS Design. Stoel van Marktplaats, herkomst schapenvacht onbekend. Tafeltje Ikea. Vaasje Søstrene Grene. Mand Dille & Kamille.
close up eettafel Soest
zithoek winter
Radiatorombouw/kast, gemaakt door Woodchuck. Linnen gordijnen uit het vorige huis laten vermaken. Plafond in kleur Wood Ash van Little Greene. Alle witte muren in kleur Wevet van Farrow & Ball. Schilderijen van links naar rechts: ​Plony van Zuylen, Herman Reijers, Frank Dekkers en Herman Reijers (Herman Reijers was een oom van Boris). Wolvilten lamp Lumalano. Stoeltje vintage Ikea. Vaasje vintage marktplaats.nl.
vtwonen 13-2019 | Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest keuken
Keuken Ikea. Fronten Koak Design in kleur Black Blue van Farrow & Ball. Kraan Tapwell. Lampen Qazqa via vtwonen.nl. Rekje Woood, zwart plankje Nicolas Vahé, houten plank van een markt. Afwasborstel Meraki. Fruitschaal met vliegennet van een markt. Zwarte kan Ikea. Kopje Studio Harm en Elke. Vaasje Lindform. Zwart dienblad Tine K Home. Ronde houten plank Onshus. Stoel marktplaats.nl. Theedoek House Doctor.

Er moest nogal wat gebeuren aan het huis. Zeg maar:

alles!

Kleine oase

Om er daadwerkelijk hun eigen plekje van te maken, werd de boerderij helemaal gestript. Voor zover de monumentale status van het pand dat toeliet, althans. Zo werden de elektra en het rookkanaal van de kachel vervangen, muren doorgebroken en vloeren gelijkgemaakt. Er werd een nieuwe keuken geplaatst en op de bovenverdieping kwam een waterleiding, zodat er een badkamer kon worden gemaakt. ‘Op onze badkamer hebben we eindeloos zitten puzzelen. De ruimte die we voor ogen hadden, had een opstapje naar een hoger gedeelte. Daar was het plafond te laag om een douche te plaatsen.’ Het kwam uiteindelijk helemaal goed, al hadden de tegels in de douche eigenlijk zonder voegen gezet moet worden. Het is een grote en luxe badkamer geworden, onze eigen spa. ’s Ochtends schijnt het zonnetje precies op je gezicht als je onder de douche staat. Dat is echt lekker wakker worden.’

vtwonen 13-2019 | Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest kinderspeelhoek
Kastje Ivar Ikea. Ladenbankje van vtwonen. Radiatorombouw Cando, geschilderd in de kleur van het ladenbankje. Vouwgordijn komt uit vorige huis. Lampje M.OSS Design. Circus Maileg. Tractor Fagus. Wobbel van Wobbel. Mand Dille & Kamille. Kast rechts Timzowood Living.
vtwonen 13-2019 | Binnenkijken in een monumentale boerderij in Soest kinderslaapkamer
Bedden en rekje Woodchuck. Verfkleur op de muur Light Blue van Farrow & Ball. Hoeslakens Camomile London. Dekbedovertrekken Zara Home. Kussensloop Ikea. Boek De Vos en de Ster. Houten speelgoed en letterkaart van Regenboogschaap. Vaasje en keverprint Dille & Kamille. Konijnenprent Marktplaats. Houten konijn van  Rozemarijn in Zeist. Stoeltjes Loods 5.
badkamer hout blauwe tegels
Houten wastafelblad laten maken bij Nijhof. Waskommen Solid-Surface. Kranen Rubio, online besteld bij Design Sanitair Shop. Manden Loods 5. Spiegel Ikea. Betonnen schaal Meraki.

Plan in ontwikkeling

Voor de inrichting had Deirdre een duidelijk plan. ‘Ik wilde een rustieke boerderijsfeer met leemstuc, naturellen en brocante.’ Hoewel de naturellen zijn gebleven, werd het heel anders dan ze voor ogen had. ‘Het bleek een plan in ontwikkeling, doordat we erachter kwamen dat we de monumentale tegels achter de houtkachel niet mochten verwijderen. Door de paarsige kleur zijn ze nogal aanwezig. Bovendien zaten ze tegen een kale witte muur geplakt.’ Met de oude houten vloerdelen uit de woonkamer hebben Deirdre en Boris de tegels als het ware ingelijst. ‘Door het hout zwart te verven, kreeg de woonkamer ineens een vrij strakke uitstraling. Maar mijn rustieke boerderij-idee moest ik daardoor wel loslaten.’ Inmiddels is Deirdre ook wel klaar met de brocante. ‘Hoe langer ik hier ben, hoe strakker ik het wil.’

Het grijs van het speelhoekje lijkt de bedoeling, maar

dat was het niet

Woonidee

Heb je ruimte over in de kinderkamer, dan is een extra slaapbankje of logeerbed een goed idee. Het is een fijne plek om te spelen en verhaaltjes voor te lezen, en handig als er vriendjes komen logeren. Lees hier over andere ideeën voor een kinderbed. Zoals het DIY kinderbed met kast.

nog meer: binnenkijken