WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een magisch appartement in Parijs

Haar voorliefde voor het rariteitenkabinet komt terug in het werk van interieur- en textielontwerper Laure Vial du Chatenet, maar ook in het Parijse appartement waar ze met haar man en drie kinderen woont. Een prachtige mix van modern en magisch.

vtwonen 10-2019 | Parijs appartement woonkamer
Op de bank van KA International liggen kussens van Maison de Vacances en Le Monde Sauvage. De opvallende tafel en lamp zijn van Damien Langlois-Meurinne voor Pouenat. Het kleed komt uit Marrakech, de linnen gordijnen zijn van Caravane. Het andere meubilair is vintage.
vtwonen 10-2019 | openslaande deuren met licht vloerkleed
In een van de door Laure ontworpen kasten huizen boeken en haar geliefde curiosa. Het kleed komt uit Marrakech, de meubels zijn tweedehands vondsten.
vtwonen 10-2019 | zitbank ramen in de woonkamer
De bank is van BoConcept, de kussens komen van Maison de Vacances en Le Monde Sauvage. Plafondlamp en salontafel zijn van Damien Langlois-Meurinne voor Pouenat. Rechts naast de bank de Praying Mantis vloerlamp van Jean Rispal. Vloerkleed uit Marrakech, overig tweedehands vondsten.

alles is gekozen op gevoel, niets op

functionaliteit

Curieuze zaken

Laure Vial du Chatenet ontwierp als binnenhuisarchitect atypische kantoorruimtes en kleine hotels met een eigen stijl, maar is ook textielontwerper. Ze studeerde aan de Ecole du Louvre en haalt haar inspiratie uit oude dierengravures en anatomische illustraties die ze in Parijse boekwinkeltjes of op vlooienmarkten vindt, en herinterpreteert met (of zonder) kleur en een vleugje humor. Haar liefde voor het rariteitenkabinet is duidelijk terug te zien in haar textielprints, met bijvoorbeeld monsters met konijnenhoofdjes en gravinnen met schedels. Ze drukt haar ontwerpen op oude hennep of militaire stoffen waarmee ze stoelen, kussens en lampenkappen bekleed, en op behang.

vtwonen 10-2019 | Parijs appartement keukentafel marmer
De vintage Knoll tafel is gekocht op een veiling, stoelen zijn van The Cool Republic, net als de rotan lamp. Het porseleinen plafondlampje is van Zangra.
vtwonen 10-2019 | houten keuken in Parijs appartement
vtwonen 10-2019 | keuken eetkamer met blauwe stoelen in appartement Parijs
vtwonen 10-2019 | lijsten schilderijen goud hal Parijs appartment
Aan de ronde muur in de gang met behang van Au fil des Couleurs hangen negentiende-eeuwse olieverfportretten in mooie lijsten die het stel door de jaren heen heeft verzameld.

de liefde voor rariteiten komt

overal terug

Dans la maison

Uiteraard is die poëtische stijl ook in hun appartement, vlak bij Place de Clichy, terug te vinden. ‘Het is een vrolijke mix van achttiende- en negentiende-eeuwse stukken, vintage gecombineerd met hedendaagse items’, zegt Laure. Om het huis meer karakter te geven, werden de balken gestript van alle verf waardoor ze warme, decoratieve elementen werden. Ook de houten vloer bleef overal behouden. Behalve in de badkamer, daar kwam een tegelvloer. De ronde muur die de trap verbergt, kreeg een prachtig opvallend behang. Maar het is vooral de mooie verzameling van meubels en accessoires die het stel door je jaren op vlooienmarkten en hun vele reizen heeft verzameld die het appartement een eigen identiteit geven. Het huis staat vol bijzondere creaties die er perfect passen. Neem de jaren 50 lamp Praying Mantis naast de bank. Of Laures collectie van geschilderd glas, meegenomen uit India, de grote negentiende-eeuwse olieverfportretten die de muur tussen de entree en de keuken bekleden, en de stapels aardewerk die tentoongesteld staan achter het glas in de keuken. Het zijn die verschillende ontdekkingen die het huis een bohemien, maar ook vrolijke sfeer geven.

vtwonen 10-2019 | slaapkamer roze stoel

vtwonen 10-2019 | slaapkamer met vloerkleed
vtwonen 10-2019 | badkamer witte wasbakken en wasmeubel
Kranen en wastafels van Leroy Merlin, spiegels en wandlampen van House Doctor.
vtwonen 10-2019 | blauw bedlinnen met hanglamp
Het beddengoed in de ouderlijke slaapkamer is van Le Monde Sauvage en Caravane, de lichtschakelaar en hanglamp zijn van Zangra. Het nachtkastje komt uit een oud ziekenhuis, het leeslampje is van Lampe Gras. Behang van Ressources.

5x thuisidee

  • Prima alternatief als een scheidingswand wel erg ingrijpend is: een transparante room divider. Ook een grote vakkenkast does the job.
  • Is een inbouwvakkenkast in diepblauw een tikje te heftig? Door de wand waartegen de kast staat te behangen, ontstaat ook een bijzonder effect.
  • Vervang moderne radiatoren voor nieuwe retro-exemplaren om de sfeer van het oude huis te behouden.
  • Zolang verschillende (schilderij/foto)lijsten maar in dezelfde kleur geschilderd zijn, passen ze altijd bij elkaar.
  • Verrassend effect: een muur, ínclusief het houten meubelstuk dat ervoor staat, in twee delen schilderen.

Nog niet uitgekeken? Bekijk hier alle vtwonen binnenkijkers.

Bron: vtwonen 10-2019 | Fotografie Yann Deret | Tekst Anne Catherine Scoffoni | Tekstbewerking Leontien Brinkhof

nog meer: binnenkijken