vtwonen

Binnenkijken in een voormalige kleuterschool in Velp

De boel eruit en alles wit. Dat was in een notendop het hele plan voor de verbouwing van deze oude kleuterschool in Velp. Terwijl Marianne en Dirk anderhalf jaar bivakkeerden in één lokaal, kreeg hun nieuwe huis stukje bij beetje vorm. ‘We wilden eerst voelen hoe het is om hier te wonen.’

waar: Velp
bewoner(s): Dirk en Marianne
soort huis: Voormalige kleuterschool
soort bouw: Bestaande bouw
woonoppervlakte: 420 m²
trefwoorden: keuken, bestaande bouw, 250+ m2, groot wonen

Op het schoolplein

Op een van die uitzonderlijk warme dagen van het afgelopen najaar schenkt Marianne nog eens koffie in op het schoolplein. Althans, het wás ooit een schoolplein, inclusief zandbak en glijbaan. Nu is het een heerlijk ruime achtertuin, compleet met grasveld, picknicktafel en een grote houten veranda. Het zonovergoten terrein hoort bij de voormalige kleuterschool waar ze woont met man Dirk en hun eenjarig zoontje Joppe. ‘Ik heb het pand in mijn eentje gekocht’, vertelt Dirk aan tafel. ‘Een halfjaar later leerde ik Marianne kennen, maar toen had ik nog bijna niks in huis gedaan. Ik woonde eerst in een huurwoning, maar ik wilde graag een koophuis. Dit zag ik op een zondagavond ineens voorbijkomen op Funda. Ik ben op maandagochtend meteen gaan kijken, aan het eind van de dag nog eens en ik heb het diezelfde dag gekocht. Het was gewoon raak.’ Marianne: ‘Er zat een failliet kinderdagverblijf in dat dringend geld nodig had.’

Crematoriumkleuren

Er zit natuurlijk nogal een verschil tussen ‘een koophuis’ aanschaffen of een voormalige school van maar liefst 420 m². Het gezin woont op de begane grond van 250 m², de enorme zolder wordt niet gebruikt. Dirk: ‘Ik zocht een oud, vrijstaand pand dat ik helemaal naar mijn hand kon zetten. Toen ik het kocht had het een verlaagd systeemplafond, lag er overal blauw linoleum op de vloer en op de deuren zat van dat laffe paars. Volgens onze schilder was het geverfd in de kleuren die hij in de jaren tachtig in crematoria had aangebracht, haha. Het was ook heel hokkerig: in de lokalen waren slaapkamertjes getimmerd voor het kinderdagverblijf. Je moest er echt doorheen kijken. Maar ik dacht meteen: het kan er allemaal uit, terug naar de oorspronkelijke indeling. Ik zocht ruimte, lucht. Zelf ben ik bijna twee meter lang, op de gang na zijn de plafonds hier vier meter hoog. Dat is uniek. Bovendien vind ik de bouwstijl van de jaren twintig heel mooi.’

Shoppen in de stijl van…


Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 12-2018.

Bron: vtwonen 12-2018 | Fotografie en styling Peggy Janssen

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties