Binnenkijken in een voormalig bedrijfspand in Amsterdam

Wie denkt: het lijkt wel een kantoor met die glanzende, houten lambrisering, zit er niet ver naast. Erika woont in een voormalig bedrijfspand in een Amsterdamse buitenwijk. ‘Waar nu de keuken is, stond ooit de voorraad denim stofstalen.’

Van familiebedrijf naar woning

Plek van handeling: stadsdeel Slotervaart, in het zuidwesten van Amsterdam. Een woonwijk die in de jaren 50 en 60 uit de grond werd gestampt om te voorzien in de behoefte aan woonruimte voor de groeiende stadsbevolking. Er kwamen rechte straten, keurige eengezinswoningen en moderne flatgebouwen van drie hoog. De straten kregen de namen van geschiedschrijvers, waterbouwkundigen en toneelspelers. Tussen de woonhuizen verrezen ook bescheiden bedrijfspanden, met werkruimte op de begane grond en woonruimte op de eerste verdieping. ‘In zo’n pand, nu mijn huis, runde meneer Stuyt sr., meneer Stuyt jr. en later diens dochter het familiebedrijf: een agentschap in denim stoffen’, vertelt Erika. ‘Dat verklaart ook meteen de houten lambriseringen in de zithoek. Hier was ooit de directeurskamer, met een groot bureau waaraan meneer Stuyt werkte. Even heb ik overwogen om het houtwerk te schilderen, maar dat idee heb ik snel laten varen. Het palissanderhout hoort bij de historie van dit pand en het grappige is dat mijn vintage dressoir er perfect bij past.’ Die historie én het warme familiegevoel was ook waar Erika voor viel toen ze het pand voor de eerste keer binnenstapte.

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 08-2018.

Shoppen in de stijl van…


Bron: vtwonen 08-2018 | Fotografie Jeltje Janmaat | Styling Erika Vocking

nog meer: binnenkijken

Reacties:

Marloes van der Wouden op 15 augustus 2018 om 11:39

Hallo, ik heb een vraagje over de koperen achterwand in deze keuken. Echt super gaaf, wn dat was precies wat ik wilde voor onze nieuwe keuken. Alleen wordt dat van alle kanten sterk afgeraden. Ivm groen worden en vette vingers. Hoe hebben jullie dit opgelost? Zit er een coating op? En waar kan je zoiets bestellen?
Ik ben benieuwd. Hartelijke groet, Marloes

Beste Marloes, helaas hebben we geen informatie over de keuken ontvangen. We zouden je graag verder helpen, maar alleen de bewoonster zelf weet hier meer over.

Le op 24 augustus 2018 om 11:20

Hi, weten jullie waar de eettafel vandaan komt? Groeten, Leonie

Beste, de tafel is op maat gemaakt met een berkenmultiplex en linoleum blad en onderstel van IKEA.

Jacky op 28 augustus 2018 om 22:21

Ik was benieuwd naar het merk van de
Geruite blousejurk van Erika.

Beste Jacky, wij hebben geen informatie over de kleding die de bewoonster draagt.