WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalig bedrijfspand in Amsterdam

Wie denkt: het lijkt wel een kantoor met die glanzende, houten lambrisering, zit er niet ver naast. Erika woont in een voormalig bedrijfspand in een Amsterdamse buitenwijk. ‘Waar nu de keuken is, stond ooit de voorraad denim stofstalen.’

Van familiebedrijf naar woning

Plek van handeling: stadsdeel Slotervaart, in het zuidwesten van Amsterdam. Een woonwijk die in de jaren 50 en 60 uit de grond werd gestampt om te voorzien in de behoefte aan woonruimte voor de groeiende stadsbevolking. Er kwamen rechte straten, keurige eengezinswoningen en moderne flatgebouwen van drie hoog. De straten kregen de namen van geschiedschrijvers, waterbouwkundigen en toneelspelers. Tussen de woonhuizen verrezen ook bescheiden bedrijfspanden, met werkruimte op de begane grond en woonruimte op de eerste verdieping. ‘In zo’n pand, nu mijn huis, runde meneer Stuyt sr., meneer Stuyt jr. en later diens dochter het familiebedrijf: een agentschap in denim stoffen’, vertelt Erika.

Historisch familiegevoel

‘Dat verklaart ook meteen de houten lambriseringen in de zithoek. Hier was ooit de directeurskamer, met een groot bureau waaraan meneer Stuyt werkte. Even heb ik overwogen om het houtwerk te schilderen, maar dat idee heb ik snel laten varen. Het palissanderhout hoort bij de historie van dit pand en het grappige is dat mijn vintage dressoir er perfect bij past.’ Die historie én het warme familiegevoel was ook waar Erika voor viel toen ze het pand voor de eerste keer binnenstapte.

nog meer: binnenkijken