WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een twee-onder-een-kapwoning in Zeist

De ligging in het groen, dat was wat Evelien en Henk zo aantrok in hun naoorlogse twee-onder-een-kapwoning in een lommerrijke buurt. Om vanuit elke hoek zicht op de tuin te hebben, werd er rigoureus verbouwd. En dat leverde nóg een bonus op: meters aan ruimte.

Gevoel van licht en ruimte

De bijna tweehonderd vierkante meter van het huis zijn verdeeld over twee verdiepingen. De benedenverdieping is een grote open leefruimte met de keuken aan de achterkant, bij de glazen pui die – als het weer het toelaat – helemaal open kan. Het zitgedeelte zit aan de voorkant. Elke vierkante meter is gebruikt om het gevoel van licht en ruimte te vergroten. Het enige dat de ruimte doorbreekt, is de open trapkast, die bestaat uit een elegante, gebogen wand die past bij de wenteltrap. Boven zijn twee ruime slaapkamers, een gastenkamer en een werkplek voor Evelien. Ook allemaal even ruim en licht. Evelien: ‘Het was een gigantisch project, maar geweldig leuk. Het smaakte eigenlijk naar meer, van iets ouds weer iets nieuws maken!’

Van afval naar wonderschone spullen

Niet zo gek dus dat de liefde voor oud en gebruikt ook in het werkleven van Evelien een belangrijke rol speelt. In de periode dat zij en haar gezin op Curaçao woonden, runde ze een interieurwinkel samen met een vriendin die ze op het eiland had leren kennen. Vanuit een prachtig koloniaal huis verkochten ze nieuwe en tweedehands spullen en kunst. Als Evelien en haar gezin na vijf jaar terugkomen uit Curaçao (‘We wilden graag dat dochter Bo naar een Nederlandse school ging’), zet ze de volgende stap en begint in 2012 designbedrijf Rescued. Van restproducten uit de industrie en afval maakt ze nieuwe producten voor in en om het huis. Dat doet ze in samenwerking met vakmensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Evelien: ‘We recyclen en hergebruiken spullen die anders waren weggegooid en materialen die overblijven na het maken van producten.’ Dat wordt een succes, Rescued heeft intussen een mooie collectie accessoires en meubels. Zo maken ze lampen van oude jampotten, gevlochten bamboe en zelfs van oud papier en koffieprut. Ook hebben ze producten gemaakt van pallets. De filosofie? From waste to wonderful – van afval tot verwondering.

Meer foto’s en tekst vind je in de binnenkijkspecial. Tip! Bekijk hier alle vtwonen binnenkijkers.

Bron: binnenkijk special | Fotografie Morten Holtum | Styling Lykke Foged, Evelien Preisser

nog meer: binnenkijken