Binnenkijken in een oud schoolgebouw in Amsterdam

Eigenlijk was het de bedoeling dat de dochters van Nina en Paul hier naar school zouden gaan, maar nu woont het gezin zelf in twee klaslokalen van het voormalige schoolgebouw. De grote, maar liefst zeven meter brede ruimte vroeg om een bijzondere indeling.

Multifunctionele kast

Nina en Paul hebben hun dochters al ingeschreven als blijkt dat hun toekomstige school gaat verhuizen naar een nieuw pand. De oude school wordt verbouwd tot huizen en appartementen. Nina: ‘Het was een kans die we moesten grijpen. We kochten twee klaslokalen op elkaar, met plafonds van vier meter hoog en een breedte van zeven meter. Na een jaar verbouwen werden de huizen casco opgeleverd. Er was een trapgat en verder niets. Een droom voor mij als stylist!’

Een interieurplan

Samen met een bevriende architect maken ze een interieurplan, waarbij ze spelen met de breedte van het huis. ‘Onze wens was één grote open ruimte. De meeste mensen werken in de lengte, maar een breedte van zeven meter moet je benutten. De centrale kast en de keuken waren het startpunt van ons ontwerp. De keuken is afgesloten van de woonkamer en toch open. Zo fijn! Aan de ene kant van de kast zijn een televisie en gashaard ingebouwd, aan de andere kant zitten een ijs- en vrieskast, twee ovens en kastruimte. Voldoende bergruimte was voor ons een must, dus kozen we voor een verhoging aan de voorkant van het huis. Zo creëerden we tegelijkertijd een kelder, die bereikbaar is via een luik. Het plateau is overdag een heerlijke werkplek en ‘s avonds de ideale tv-kamer voor de kinderen.’

Deur uit een papierfabriek

Het originele balkenplafond en de bakstenen muur van de voormalige gymzaal zijn echte blikvangers, die herinneren aan de tijd dat Amsterdamse kinderen hier braaf hun sommen maakten. Verder zijn er weinig oude details bewaard gebleven. ‘Daarom wilde ik nieuwe oude elementen creëren. Zo tikte ik oude bakstenen op de kop die uit station Muiden komen. Een metselaar maakte er een pilaar van op het plateau. Ik had gevraagd of hij de stenen niet te netjes wilde plaatsen en voegen, zodat het lijkt alsof de pilaar er altijd al heeft gestaan. Toen hij klaar was zei hij: ‘Ik heb nog nooit zulk lelijk werk afgeleverd’. Ik was juist blij, het was precies wat ik wilde. In de keuken zit een bijzondere houten deur. Hij komt uit de oude papierfabriek van mijn schoonvader. Deze deur gaf toegang tot zijn kantoor. We hebben ’m nog net van de sloop gered en hier past ’ie precies.

Meer foto’s en tekst vind je in binnenkijkspecial. Tip! Bekijk hier alle vtwonen binnenkijkers.

Bron: vtwonen binnenkijkspecial | Fotografie Louis Lemaire/insidehomepage | Styling Inge van Lieshout

nog meer: binnenkijken