WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een kleurrijk appartement in Edinburgh

Een compleet blauwe woonkamer, een slaapkamer in twee tinten groen, accessoires in roze en oker en een blauwe lambrisering over alles heen geschilderd? De Schotten Dave en Tokes zijn echte dare devils die zich ontpoppen in een kleurrijk appartement.

vtwonen 10-2020 | donkerblauwe woonkamer in Edinburgh, met een okergele bank en grijze stoel
Verf op vloer, wanden en plafond Hague Blue van Farrow & Ball. Rode fauteuil van Jindrich Halabala uit de jaren 30, vintage salontafel uit de jaren 60, peddels uit Inonesië, kussens meegebracht uit verschillende landen. Bijzettafels en Stella Artois-lichtreclame vintage, oude grijze fauteuil uit een winkel in Portobello. De fluwelen driezitsbank is een van de weinige nieuwe stukken. Vergelijkbare banken te koop bij o.a. Karwei, Flinders en Westwing Now.

Moderne twist

Vanaf het moment dat ze er als huurders introkken waren Dave en Tokes verliefd op dit appartement. ‘Toen we het konden kopen hadden we opeens alle vrijheid het huis echt helemaal aan te passen aan onze eigen smaak en levensstijl. Uiteindelijk hebben we daar zo’n vijf jaar over gedaan. Elk jaar één ruimte. We maakten zelf alle plannen en wilden ideeën graag de tijd geven om te rijpen. Alle aanpassingen moesten ook gebeuren met respect voor de geschiedenis van het huis. Zo hebben we langzaam maar zeker al de ruimtes met hun authentieke elementen hun oude glorie teruggegeven. Maar wel met een moderne twist.’

vtwonen 10-2020 | binnenkijken in Edinburgh leesboeken op tafel
vtwonen 10-2020 | opgemaakt bed met gele kussens en blauwe wand
Bedframe kopie van een Victoriaans model. Vloerkleed Urban Outfitters. De ingelijste print is een cementzak uit Birma, de twee objecten aan weerszijden zijn fruitvangers.
vtwonen 10-2020 | groene muur met roze bank en schilderij
vtwonen 10-2020 | tafel met servies en mok

LEES OOK:
Binnenkijken in een voormalig winkelpand

Victoriaanse verleden

De grootste ingreep was het maken van een compleet nieuwe keuken. ‘We zijn allebei dol op koken en entertainen. De oude doorleefde keuken in het huis was daar totaal ongeschikt voor’, vertelt Stokes. Ze braken ruimtes open en plaatsten kasten van Ikea met op maat gemaakte fronten. Om een ruimtelijker gevoel te creëren, schilderden ze de bovenkasten in dezelfde kleur als de muur. Dave: ‘Ook de badkamer moesten we compleet vernieuwen. Dat deden we met een knipoog naar het Victoriaanse verleden van het gebouw waar ons appartement onderdeel van is. De belangrijkste elementen van ons badkamerontwerp werden witte tegels in verschillende vormen en kranen van onbehandeld messing, omdat daar zo’n mooi patina op verschijnt.’ Een kleurrijk appartement is het resultaat.

vtwonen | binnenkijken | Edinburgh | souvenirs

‘Bijzondere souvenirs zijn voor ons favoriet als

decoratieve items’

Gedurfde kleuren

Tokes heeft voor een ruimte vaak een ruw concept in gedachten, dat meestal begint met een kleurschema. Het liefst gebruiken ze gedurfde tinten als achtergrond, wat resulteerde in een kleurrijk appartement. Zo gaven ze de logeerkamer karakter door er een driekwart lambrisering aan te brengen. De deuren, vloer en lambrisering verfden ze in dezelfde kleur. Dave: ‘Onze grote kracht is dat de één kunstenaar is en de ander projectmanager: we combineren gedurfde keuzes met een goede uitvoering, zonder haast.’ Voordat de woonkamer van de vloer tot aan het plafond zijn diepblauwe tint kreeg, zag het er heel anders uit: de muren waren lichtgrijs en het plafond aubergine. ‘Toen het af was, zeiden we tegen elkaar: ‘We moeten hier gewoon even aan wennen. Een dag later zeiden we: nee!’

vtwonen | binnenkijken | Edinburgh | eethoek
Verf op vloer, wanden en plafond Hague Blue van Farrow & Ball. Een hergebruikte fabriekswerkbank dient als platenrek. Tafel ontworpen door Tokes en door een lokale timmerman gemaakt van oude werkbladen uit scheikundelokalen. Stoelen uit een kerk. Geometrische schilderij en aardewerk op de schouw gemaakt door Tokes.
vtwonen | binnenkijken | Edinburgh | lambrisering
Een van de twee logeerkamers, te huur via Airbnb. Verf op vloer en wand Blue Ground van Farrow & Ball. Vloerkleden souvenirs uit Marokko. Ronde tafel uit een kroeg, antieke stoel uit een kerk. Kruk van Arne Jacobsen en lampen vintage vondsten. Schilderij gemaakt door Tokes.

Nog meer blauw? Zó haal je deze trendkleur in huis.

nog meer: binnenkijken