kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een herbouwde dokterswoning in Kollum

Niet alleen heel groot, maar op een paar muren na ook tot de grond toe afgebrand: zo zag het huis van Jantina en Klaas-Jan er twaalf jaar geleden uit. Groot is het nog steeds, maar van de eens zo treurige ruïne hebben ze inmiddels een fris en licht familiehuis weten te maken.

Dichtgetimmerde ramen en overal puin

Klaas-Jan laat op de computer foto’s zien van hoe het huis er uitzag toen ze het kochten. Dichtgetimmerde ramen, zwartgeblakerde balken, grote gaten in het dak en overal puin. ‘Twee jaar eerder had er een felle brand gewoed. De toenmalige eigenaar kon er moeilijk afstand van doen en vanaf dat moment stond het pand er zo bij. ‘ In plaats van de boel plat te gooien, krijgen de restanten van het huis een tweede leven als ze samen met zwager en architect Jakob (farsk.nl) een bijzonder ontwerp maken. De basis in elke ruimte is zwart, grijs en lichte houttinten. Omdat het huis van zichzelf al zoveel karakter heeft, blijft de basis strak en rustig.

Kids

‘Voordeel van een groot huis: alle kinderen hebben een eigen slaapkamer. De sfeer is net als in de rest van het huis rustig; behalve wat zachte pastels hebben we ook hier weinig kleur gebruikt. Het liefst zijn we met z’n allen beneden, doordat de ruimtes een duidelijk functie hebben en er veel hoekjes zijn kunnen we samenzijn zonder elkaar in de weg zitten.’

Shop in de stijl van

Vloerkleed van Louis de Poortere, hanglamp van Ay Illuminate, kussen van Braxton, poster van Zusss, bijzettafel van Dutchbone, vogel van Vitra, plant van Green Lifestyle Store, vaas van vtwonen, stoel van Vitra.

Meer foto’s en tekst vind je in de binnenkijken special 12-2017.

Bron: binnenkijken special 12-2017 | Fotografie & Styling Sonja Velda

nog meer: binnenkijken